Van schelp tot schotel: zo zet je zelf verse mosselen op het menu

Daar zijn ze weer, de zilte lekkernijen uit de zee. Van juli tot april kun je genieten van verse mosselen. Voor je die heerlijke schelpen op tafel zet: lees hier alles over wanneer en waar je verse mosselen koopt en hoe je ze zorgvuldig schoonmaakt. En daarna? Aan de slag met de +35 heerlijke mosselrecepten van Dagelijkse kost.

Mosselen kopen

Het mosselseizoen begint in juli en eindigt half april. Je kan dus bijna het hele jaar rond genieten van de heerlijke weekdieren. Zijn mosselen dan niet enkel verkrijgbaar in de maanden met een ‘r’? Dat heb je vast iemand al eens horen zeggen. Maar dat advies stamt uit de tijd dat er nog geen koeltransport bestond. Tegenwoordig zijn verse mosselen dus 9 maanden per jaar beschikbaar. In september en oktober zijn ze op hun best.

Je rekent best 1 à 1,5 kg mosselen per persoon. De beste kwaliteit mosselen koop je bij de visboer. Niet dat mosselen uit de supermarkt niet lekker zijn, maar bij de vishandel ben je wel zeker dat ze verser dan vers zijn. Het liefst van al consumeer je ze de dag zelf. Zo niet is het heel belangrijk om de houdbaarheidsdatum te respecteren. Want wist je dat mosselen levend verkocht worden? Ze blijven na de vangst slechts een paar dagen in leven zonder water. 

Mosselen schoonmaken

Je wil één ding vermijden: een slechte mossel opeten. Daar kan je flink spijt van krijgen. Jeroen verkiest om de mosselen veelvuldig te spoelen in koud water met voldoende zout. Mosselen met een gebroken of openstaande schelpen, gooit hij meteen weg. 

Schraap daarna zeker ook de schelpen schoon. De schelp van een mossel kan al eens versierd zijn met een baard, een plukje haar dat je er makkelijk vanaf kan trekken. De schelpen hebben vaak ook zeepokken. Het klinkt als een vieze ziekte, en toch hebben die bleke pokken met een huisje van kalk helemaal geen invloed op de kwaliteit van de mosselen. De kans bestaat echter dat de aanslag tijdens het koken loskomt van de schelp en in je gerecht terechtkomt. Daarom schraap je de zeepokken beter weg met een scherp mesje.

VRT

Mosselen bereiden

Zweer je bij mosselen natuur? Of durf je wel eens te experimenteren met bijvoorbeeld gefrituurde mosselen of mosselkroketten? Wat je smaak ook is, het begint allemaal met het koken van de mosselen. Na de grote kuis helpen deze tips je verder voor de perfecte pot mosselen:

  • Vul de mosselpot als volgt: eerst de mosselen, daarna de groenten, peper. En daarna eventueel nog lookboter. Het kookvocht (wijn, bier, bouillon, …) komt er later bij.
  • Snijd de groenten fijn genoeg zodat ze op hetzelfde moment als de mosselen gaar zijn, maar ook niet té fijn zodat ze nog beet hebben.
  • Kook op een hoog vuur en zet het deksel op de pot.
  • Schud de mosselen op tijdens het koken. Opschudden zorgt ervoor dat de groenten en mosselen goed gemengd zijn.
  • Zodra de schelpen open gaan zijn de mosselen bijna gaar. Mosselen hebben een korte gaartijd, weliswaar afhankelijk van de hoeveelheid in de pot. Vermijd dat ze veranderen in smakeloze stukjes rubber. De perfect gekookte mossel moet ‘smelten’ in de mond.
  • Zie je een kleurverschil tussen de mosselen? Laat je niet afleiden door de kleur. Dat zegt niets over de kwaliteit, smaak of - zoals sommigen denken - het geslacht van de mossel. De ene mossel heeft gewoon wat meer pigment dan de andere. 
  • Wil je de gare mosselen verwerken in een ander gerecht en ze nog bakken, gratineren of frituren? Giet ze af boven een zeef en vang het kookvocht op. Verwijder de schelpen, of enkel de bovenste helft, en bewaar de mosselen daarna in het mosselvocht. Zo drogen ze niet uit.
  • Nog veel mosselsap over? Gooi het niet weg. Het is de perfecte basis voor vissoep of visfumet.

Recepten met mosselen

De mossel is van een simpel weekdier uitgegroeid tot een veelzijdige lekkernij die in de meest uiteenlopende gerechten de show steelt. Van mosselen met friet, paella en pasta alla vongole tot gegratineerde mosselen mosselen uit de wok en mosselen tikka masala. Tijd om ook uit je schulp te kruipen en deze klassieke én originele bereidingen met mosselen zelf uit te proberen met de stap-voor-stapbereidingen van Dagelijkse kost.

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?