Zooi van knolselder, witbier, heek en mosselen

Een fluweelzacht soepje met knolselder en witbier met garnituur van groenten, aardappelen en mosselen. Een prachtig stukje gebakken vis maakt het feest compleet. Heek is een alternatief voor kabeljauw, maar is toch net wat anders. 

Ingrediënten

  • 1 kg mosselen
  • 75 cl witbier
  • 0.5 knolselder
  • 2 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 40 g boter
  • 400 g heek met vel
  • enkele takjes tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • een scheut room
  • 4 aardappel
  • 4 stengel selder

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Spoel de mosselen in koud water en laat ze uitlekken.

Doe de mosselen en de helft van het bier in een pot. Kruid met peper. Zet een deksel op de pot en laat de mosselen garen tot de schelpen allemaal open zijn.

Schil de knolselder en snijd de helft ervan in grove stukken. Hou de andere helft apart.

Pel de uien en de look en snijd ze grof.

Giet de mosselen door een zeef en vang het vocht op in een kom.

Smelt een klont boter in de pot van de mosselen. Stoof de gesneden groenten aan in de boter.

Snijd de vis in vier gelijke delen en kruid ze met peper en zout.

Voeg de tijm en de laurier toe aan de stovende groenten en bevochtig de groenten met het opgevangen mosselvocht. Voeg de room eraan toe en breng het geheel aan de kook. Laat de groenten rustig garen.

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Stoof de blokjes aardappel aan in een pan met hete boter. Voeg een scheutje water toe en zet een deksel op de pot.

Snijd de rest van de knolselder en de groene selder nu ook in blokjes. Voeg de groenten toe aan de aardappelen. Kruid met een flinke snuif zout en peper.

Haal de mosselen uit hun schelp en hou ze even apart.

Zet een nieuwe pan op het vuur, smelt een klont boter en bak de vis op de velkant goudbruin.

Haal de tijm en de laurier uit de groentenmengeling. Schep de gare groenten met het mosselvocht in de pot van de blender. Mix alles fijn en breng op smaak met peper en zout.

tip Je kan de soep achteraf nog eens zeven voor een fijner resultaat.

Schep de groenten, de aardappelen en de mosselen bij de soep.

Serveer de soep in een diep bord en leg er een stukje gebakken vis bij.

Zooi van knolselder, witbier, heek en mosselen