Stoofpot van zeewolf met mosselen

Zeewolf leent zich uitstekend voor allerlei stoofpotten. Het is een stevige vis met een uitgesproken maar bijzonder fijne smaak, die verkrijgbaar is van april tot augustus. Jeroen bereidt hem op Provençaalse wijze met mosselen, paprika’s, courgettes en venkel.

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kg mosselen
  • 0 olijfolie
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • 0 gerookt paprikapoeder
  • 0 Provençaalse kruiden
  • 2 dl witte wijn
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 0.5 venkel
  • 0.5 courgette
  • 6 tomaten
  • 200 g olijven
  • 2 koffielepel Harissa
  • 600 g zeewolf
  • 0.5 bussel lente-ui

Benodigdheden

  • spatel
  • garde
  • mixer

Partners

Bereiding

De stoofpot

Pel en halveer de ui. Snijd hem in dunne halve ringen. Kneus en pel de knoflook. Snipper hem fijn en plet met een mes.  Spoel de mosselen onder de kraan.

kookvraag
Hoe kan je het best uien snijden?

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hoge pan. Stoof de uien aan met de knoflook.

Doe de tomatenpuree bij de ui en laat even mee bakken. Kruid met gerookt paprikapoeder en Provençaalse kruiden.

Doe de mosselen in de pan en giet er de witte wijn bij. Laat garen met een deksel op de pan.

Schil intussen de paprika’s en verwijder de zaden en zaadlijsten. Snijd ze in kleine blokjes.

Snijd de venkel en de courgette in blokjes.

Schep de mosselen met een schuimspaan uit de pan en houd apart.

Doe de paprika-, venkel- en courgetteblokjes bij de mosseljus in de pan en laat ze onder deksel garen.

Snijd de tomaten in grote stukken. Doe ze bij de groenten in de pan en laat ze mee garen.

Haal de mosselen uit hun schelp (‘decorticeren’).

Doe de olijven bij de saus en voeg er de harissa aan toe.

Snijd de zeewolf in stukken en haal overblijvende graten weg. Pocheer de vis in de saus met het deksel op de pan.

Doe de mosselen bij de vis en groenten.

Snipper de lente-uien fijn.

Werk het gerecht af met gesnipperde lente-ui en serveer met brood.

Stoofpot van zeewolf met mosselen