Koninginnenhapje met zalm, schelvis, mosselen en grijze garnalen

Jeroen maakt een koninginnenhapje van de zee met vis, mosselen en Noordzeegarnalen. Hij geeft er een eenvoudige aardappelpuree bij voor een écht koninklijk gerecht.

Ingrediënten

  • 1 kg mosselen
  • boter
  • 2 ajuin
  • 1 teen knoflook
  • 2 stengels selder
  • peper
  • zout
  • 3 dl witte wijn
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 800 g aardappel
  • 80 g boter
  • 80 g bloem
  • 8 dl mosselvocht
  • 2 citroen
  • 250 g champignon
  • 200 g zalm
  • 200 g schelvis
  • cayennepeper
  • een scheutje melk
  • 2 eierdooier
  • 4 bladerdeegkoekje
  • 300 g Noordzeegarnalen
  • enkele takjes krulpeterselie

Benodigdheden

  • een pureestamper

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De mosselen

Was de mosselen in koud water.

Smelt een klont boter in een grote kookpot.

Pel en snipper de uien en de knoflook. Snipper de selder. Stoof de groenten aan in de boter en kruid met peper en zout.

Doe de mosselen bij de groenten en giet er de wijn op. Leg enkele blaadjes laurier en een paar takjes tijm in de kookpot. Laat garen onder deksel en schud af en toe op. De mosselen zijn klaar als de schelpen open zijn.

Giet de mosselen af maar vang het mosselvocht op voor de roux. Houd ook de groenten bij.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuifje zout.

De roux

Smelt de boter en roer er de bloem door. Laat even drogen op het vuur zonder te kleuren.

Giet er het mosselvocht bij en roer met een garde tot een gebonden saus.

De videevulling

Smelt een klontje boter in een kookpot en doe er een scheutje water en het sap van 1/3 citroen bij. Kruid met peper en zout. Snijd de champignons in vier en gaar ze in de boter.

Haal de mosselen uit hun schelp (decorticeren).

Hak de groenten eventueel wat fijner. Meng de mosselen en de groenten door de roux.

Giet de champignons af en doe ze ook bij de roux.

Snijd de vis in stukken en laat op een zacht vuur garen in de roux. Kruid met cayennepeper, peper en zout. Breng op smaak met het sap van ½ citroen.

Giet de aardappelen af. Plet met een klont boter, een scheutje melk en twee eierdooiers tot puree. Breng op smaak met peper.

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Verwarm de bladerdeegkoekjes in de oven.

Vul de bladerdeegkoekjes met de videevulling en werk af met garnalen, krulpeterselie en een partje citroen. Geef er aardappelpuree bij.

Koninginnenhapje met zalm, schelvis, mosselen en grijze garnalen