Risotto met mosselen en inktvis

Jeroen is altijd grote fan geweest van risotto en leerde het gerecht maken bij een risottospecialist. Deze smeuïge risotto met mosselen en inktvis is een schot in de roos. Mosselen in de winter? Altijd een goed idee, want dan zijn ze op hun best.

Ingrediënten

  • 1 venkel
  • enkele klontjes boter
  • 2 klontje boter
  • 1 kg mosselen
  • 2 dl witte wijn
  • peper
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 6 stengels selder
  • risottorijst
  • een flinke scheut olijfolie
  • 1 pijlinktvis
  • bloem
  • zout
  • 100 g zeekraal

Benodigdheden

  • aluminiumfolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 195°C.

Snijd de venkel in 4 kwarten en leg ze in een ovenschaal.

Leg er enkele klontjes boter op en doe er een scheutje water bij.

Bedek de ovenschaal met een vel aluminiumfolie en schuif de ovenschaal in de oven tot de venkel gaar is.

Spoel de mosselen in veel koud water en laat ze goed uitlekken.

Doe de mosselen in een ruime casserole op het vuur.

Giet er de witte wijn bij.

Breng het geheel op smaak met peper, enkele takjes tijm en enkele blaadjes laurier. Zet het deksel op de casserole en laat rustig garen.  

Zet een andere casserole op het vuur en laat er een klontje boter in smelten.

Versnipper de sjalot fijn en stoof aan in de hete vetstof.

Pel en plet het teentje look en laat meestoven in de boter.

Spoel de stengels selder onder koud water. Snijd de stengels in en vervolgens in kleine stukken. Laat de selder meestoven met de andere groenten.

Zet de mosselen af.

Neem een mengkom en leg er een vergiet of een zeef in. Giet de mosselen af en vang het mosselvocht op in de mengkom.

Neem een klein kommetje en vul het met risottorijst. Giet de rijst bij de stovende groenten en roer alles onder elkaar.

Vul hetzelfde kommetje twee keer met het mosselvocht. Voeg het vocht toe aan de risottorijst en verlaag het vuur onder de casserole. Roer er niet meer in.

tip Te weinig vocht? Leng het mosselvocht dan verder aan met water.

Voeg er een takje tijm en enkele laurierblaadjes aan toe en laat de rijst rustig garen onder een deksel tot de bouillon volledig opgenomen is (ongeveer 10 minuten).

Pluk de mosselen.

Haal de aluminiumfolie van de ovenschaal met venkel en laat ovenschaal nog even in de oven staan.

Haal de casserole met de gare risottorijst van het vuur.

Zet een pan met een flinke scheut olijfolie op het vuur.

Pel en duw een teentje look plat. Voeg ze vervolgens toe aan de olijfolie voor extra smaak. 

Snijd de inktvis in fijne ringetjes.

Doe wat bloem in een ruime kom en leg er de ringetjes in. Haal ze er vervolgens uit en schud de overtollige bloem af. 

Bak de ringetjes goudbruin in de hete olie en laat ze vervolgens uitlekken op een vel keukenpapier. Kruid ook bij met peper en zout.

Zet de zeekraal onder kokend water en laat even garen.

Doe de mosselen en een klontje boter bij de risotto. Meng alles voorzichtig onder elkaar. Breng de risotto verder op smaak met peper en zout.

Schep wat van de mosselrisotto op een bord. Haal de venkel uit de oven en leg een stuk venkel bij de risotto op het bord.    

Werk het gerecht af met enkele gebakken inktvisringetjes en wat zeekraal.

Risotto met mosselen en inktvis