Mosselen in 't groen met pasta

Mosselen kan je op allerlei manieren eten. Allemaal goed, zolang de smaak van de saus de mosselen niet overheersen. Jeroen serveert de populaire weekdiertjes in een milde saus boordevol groene kruiden. Geen frieten of brood deze keer: deze mosselen smaken het allerbest met pasta.

Ingrediënten

  • 2 kg mosselen
  • 500 g linguini
  • 1 teentje look
  • 2 ui
  • 2 stengel selder
  • 100 g bladspinazie
  • 1 basilicum
  • 1 platte peterselie
  • kervel
  • munt
  • dragon
  • 1 dl sherry
  • 1 dl witte wijn
  • olijfolie
  • boter
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een staafmixer
  • een zeef

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Mosselen in 't groen met pasta

Spoel de mosselen een paar keer in koud gezouten water. Schraap de schelpen (indien nodig) schoon.

WEETJE: In het zoute water openen de mosselschelpen zich. Eventuele restjes zand kan je dan gemakkelijk wegspoelen.

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en voeg een schep zout toe. Hierin gaar je straks de pasta.

Pel de uien snipper ze fijn. Plet de gepelde look tot pulp en spoel de selderstengels en snij ze in even kleine stukjes als de uien.

Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot op een matig hoog vuur en stoof de uisnippers. Voeg tussendoor de lookpulp toe en een paar minuten later de fijne groene selder.

Roer de stovende groenten en voeg een scheut sherry en witte wijn toe. Laat de alcohol even wegdampen en giet de mosselen in de pot. Kruid ze met peper van de molen. Plaats het deksel en gaar de ze in ongeveer 10 minuten.

Verzamel tussendoor de fijne spinazie en de basilicumblaadjes in een mengkom. Voeg ook de platte peterselie, de munt, de dragon en de kervel toe. Spoel al het groen in koud water.

Schep de gare mosselen uit de stoofpot en zet ze even opzij. Zeef het kookvocht van de mosselen en breng het opnieuw aan de kook.

Doe de mix van spinazie en groene kruiden in het kookvocht van de mosselen. Laat het groen zo’n 5 minuten zacht pruttelen.

Kook de pastaslierten beetgaar in de grote pot kokend water.

Mix de groene kruiden met het mosselvocht tot een fijne grasgroene saus. Gebruik een staafmixer of een hakmolen. Voeg wat extra witte wijn, sherry of water toe, wanneer de saus te dik is.

Mix een flinke klont boter door de kruidensaus. Proef en kruid ze met peper en zout.

Roer de mosselen en de pasta erdoorheen en serveer het gerecht in een grote schaal.

Mosselen in 't groen met pasta