Dit is een gastronomisch mosselsoepje, gemaakt met het kookvocht van de mosselen. De curry en kokos geven het een oosterse toets. Er is wat werk aan, maar het is zeker de moeite waard.

Ingrediënten

  • 0 olijfolie
  • 2 ajuin
  • 4 stengels selder
  • 2 kg mosselen
  • 5 dl witte wijn
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 2 venkelknol
  • 2 tenen knoflook
  • 1 steranijs
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 enkele blaadjes laurier
  • 2 koffielepels currypasta
  • 0 currypoeder
  • 0 kurkumapoeder
  • 6 dl kokosroom
  • 0 boter
  • 0 enkele takjes lavas

Benodigdheden

  • een elektrische staafmixer
  • een zeef

Partners

Bereiding

Venkelsoep met mosselen en lavas

Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot.

Pel de uien en snijd ze in stukken. Fruit ze in de olie.

Maak de selder schoon en snijd de stengels fijn. Doe ze bij de uien.

Was de mosselen. Doe ze bij de groenten.

Blus met de witte wijn en kruid met peper en zout.

Zet een deksel op de kookpot en schud de mosselen af en toe op.

Verwarm nog een scheut olijfolie in een soepketel.

Maak de venkel schoon en snijd in stukken. Stoof ze in de olie.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn en plet ze met een mes. Doe ze bij de venkel.

Voeg er steranijs, tijm en laurier aan toe. Laat de venkel garen onder deksel op een laag vuur.

Schep de mosselen uit de pot als ze gaar zijn. Doe de groenten en het kookvocht van de mosselen bij de venkel.

Voeg er de groene curry, een flinke snuif currypoeder en kurkumapoeder aan toe.

Giet de kokosroom bij de groenten en breng aan de kook. Laat de soep garen op een zacht vuur.

Haal de mosselen uit hun schelp. In kooktermen heet dat ‘decorticeren’.

Haal de steranijs en de laurier uit de soep. Mix de soep met een staafmixer en giet ze door een zeef. Mix er eventueel een klontje boter door (Let op: gebruik geen boter als de soep lactosevrij moet zijn).

Snijd de lavas fijn.

tip
Lavas is een kruid dat je heel gemakkelijk zelf kunt kweken in de tuin. Het proeft naar selder en is dus ideaal bij mosselen.

Doe de mosselen bij de soep en laat ze wat opwarmen.

Schep de soep in borden en werk af met wat lavas.