Koninginnenhapje met rode mul en mosseltjes

Bouchot mosselen zijn Jeroen's favoriete mosselen. Ze worden in trossen gekweekt aan palen net voor de kust. Bouchot mosselen zijn klein doordat ze iets trager groeien dan andere soorten, maar zitten boordevol smaak. In deze videe met rode mul komen ze precies tot hun recht. 

Ingrediënten

  • 2 kg bouchotmosselen
  • olijfolie
  • 2 ajuin
  • 5 stengel selder
  • 2 teentje look
  • enkele takjes tijm
  • enkele laurierblaadje
  • 3 dl witte wijn
  • peper
  • 1 klontje boter
  • 40 g boter
  • een scheutje water
  • 2 bakje Parijse champignons
  • zout
  • 60 g bloem
  • een scheut room
  • een flinke koffielepel tomatenpuree
  • 400 g rode mul
  • 4 bladerdeegkoekje
  • 1.25 citroen
  • een snuifje cayennepeper
  • enkele blaadjes dragon
  • enkele takjes platte peterselie

Benodigdheden

  • casserole
  • zeef

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Spoel en kuis de mosselen.

Zet een casserole met een scheutje olie op het vuur.

Pel en snipper de uien fijn. Doe hetzelfde met de stengels selder.

Stoof de ui en de selder aan in de hete olie.

Pel en plet de teentjes look. Voeg ze toe aan de stovende groenten met de takjes tijm en de blaadjes laurier.

Draai het vuur hoger, doe er de mosselen en de witte wijn bij.

Kruid het geheel met peper en zet er vervolgens een deksel op. Laat de mosselen enkele minuten garen en schud de casserole met mosselen regelmatig op.

Zet een pan met een klontje boter en een scheut water op het vuur. Snijd de champignons in stukken boven de pan.

Kruid de champignons met peper en zout en zet vervolgens een deksel op de pan.

Giet de mosselen af en vang het vocht op in een grote kom.

Smelt een klont boter in dezelfde casserole. Voeg er de bloem aan toe en klop tot een roux. 

Giet er het mosselvocht bij (ongeveer 8 dl).

Neem een zeef, houd deze boven de casserole en giet de champignons af. Roer het vocht onder de roux.

Voeg er een scheut room en de tomatenpuree aan toe en blijf kloppen tot de saus mooi gebonden is.

Verwijder de graten uit de vis en snijd ze in stukken.

Haal de mosselen uit hun schelp.

Gaar de vis in de saus.

Doe de mosselen, de groentjes en de champignons bij de saus. Meng de videe voorzichtig.

Bak de koekjes in enkele minuten krokant in de voorverwarmde oven.

Breng het geheel verder op smaak met het citroensap, wat fijngesneden bieslook en enkele fijngesneden dragonblaadjes. Roer een laatste keer voorzichtig door de videe.

Haal de koekjes uit de oven.

Serveer de videe in een koekje en leg er een schijfje citroen bij.

Koninginnenhapje met rode mul en mosseltjes