Mosselsoep met broodkorstjes

Het mosselseizoen is de uitgelezen tijd om creatief te zijn met onze favoriete weekdiertjes. Zonder een sterrenchef te zijn, bereid je er een feestelijke soep mee die ongetwijfeld in de smaak valt bij elke mosselliefhebber. Zachte mosselen op z’n geheel en knapperige broodcroutons maken de soep ‘boeiend’.

Ingrediënten

  • 2 kg mosselen
  • 5 dl witte wijn
  • 1 liter water
  • 25 cl room
  • 3 ui
  • 3 preistengel
  • 0.5 knolselder
  • 0.5 venkel
  • 4 teentje look
  • 6 takje tijm
  • 4 blaadje laurier
  • 0 boter
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 3 zuurdesembroodje
  • 0 boter

Benodigdheden

  • een eindje keukentouw
  • een staafmixer

Partners

Bereiding

De mosselsoep

Spoel de mosselen in ruim water en maak ze schoon. Schraap met een mesje eventuele zeepokken weg en verwijder mosselbaarden.

Zet een ruime stoofpot of een soepketel op een matig vuur. Smelt er een klein klontje boter in. (Overdrijf zeker niet, want mosselen kunnen best niet in teveel vetstof gegaard worden

Giet de mosselen in de pot, voeg wat peper van de molen toe en laat ze zo’n 5 minuten ‘puur natuur’ garen onder deksel.

Stort de gare mosselen in een vergiet en vang al het smakelijk mosselvocht op in een schaal. Spoel de kookpot nadien even uit.

Pel de uien en snij ze grof.

kookvraag
Hoe kan je het best uien snijden?

Pel de tenen look en snij ze in stukjes.

Spoel de preistengels en de selder schoon onder stromend water. Snij ze vooraf middendoor zodat je restjes aarde vantussen de bladeren kan spoelen.

Snij 2 stammen van de prei grof. Hou de 3de stam opzij om er later mee aan de slag te gaan.

Snij het loof van de knolselder en schil de groente. (Een rest knolselder kan je in blokjes snijden en invriezen. Ideaal om er later een knolselderpuree van te maken.)

Zet de kookpot opnieuw op een matig vuur en smelt er een beetje boter in.

Doe de stukken ui, knolselder, venkel en look in de pot. Roer regelmatig en laat de groenten 5 minuten stoven. Schenk er vervolgens de witte wijn bij, roer en laat de alcohol verdampen.

Voeg enkele minuten later ook wat water toe en het mosselvocht.

Haal intussen de mosselen uit hun schelp. Zet de mosselen even aan de kant.

Doe de helft van de mosselen in de soep. Die worden straks mee gemixt.

Bind de takjes tijm en blaadjes laurier samen met een beetje keukentouw, en gooi ze in de soep.

Laat de soep een kwartiertjes rustig pruttelen op een zacht vuur. Bak intussen de broodkorstjes.

De broodkorstjes of croutons

Verwijder de korsten van de dikke sneden brood. Snij het broodkruim in dobbelsteentjes.
Zet een braadpan op een matig vuur en smelt er een klont boter in.
Bak de croutons goudbruin. Schud de blokjes regelmatig op.
Giet de croutons in een schaaltje met een vel keukenpapier en laat ze even uitlekken.

De afwerking

Neem er de rest van de prei bij. Verdeel de stam in drie gelijke stukken en snij die vervolgens in flinterdunne reepjes (julienne).

kookvraag
Wat is Brunoise?

Vis de kruidentuil uit de soep en mix ze glad met de staafmixer.

Neem er een stevige zeef bij en giet de soep erdoor. Gebruik een (kleine) pollepel om zoveel mogelijk vocht doorheen de zeef te drukken. De droge groentepulp die in de zeef achter-blijft gooi je weg.

Proef de fluweelzachte soep en schenk er een flinke scheut room bij. Kruid de soep naar smaak met peper van de molen en wat zout.

Gooi de fijne reepjes prei in de soep en laat ze 3 minuten garen op een zacht vuur.

Serveer dampend warme soep in ieders bord, en doe er een kleine portie mosselen in (die je aan de kant hield). Werk af met wat gebakken broodkorstjes.

Mosselsoep met broodkorstjes