Mosselkroketjes met salsa en klassieke mosselsaus

Een goude tip: maak de vulling voor de kroketten van tevoren klaar. Zodra de vulling is opgesteven, kun je balletjes rollen en paneren. Dan hoef je de kroketten alleen nog te frituren vlak voor het serveren.

Ingrediënten

  • 1.5 kg mosselen
  • olijfolie
  • 1 ajuin
  • 3 stengels groene selder
  • 2 dl witte wijn
  • peper
  • laurier
  • tijm
  • 4 blaadjes gelatine
  • 100 g boter
  • 150 g bloem
  • 6 dl mosselvocht
  • 0.5 bussel platte peterselie
  • bakolie
  • 3 eetlepel mayonaise
  • 3 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepel yoghurt
  • dragonazijn
  • peper
  • zout
  • 1 sjalot
  • 2 stengels groene selder
  • olijfolie
  • dragonazijn
  • enkele takjes dille
  • 2 ei
  • bloem
  • 100 g panko
  • 100 g paneermeel
  • 1 bussel krulpeterselie

Benodigdheden

  • een ovenschaal
  • een friteuse
  • keukenpapier
  • huishoudfolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De mosselen

Spoel de mosselen in koud water.

Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot op het vuur.

Pel en snipper de ui. Spoel de selder en snijd hem in stukken.

Stoof de ui en de selder in de olie.

Doe de mosselen bij de groenten en giet er de witte wijn bij. Kruid met peper, laurier en tijm. 

Zet een deksel op de kookpot en laat de mosselen garen. Schud een paar keer op.

Schep de mosselen uit de kookpot als ze open zijn. Haal ze uit hun schelp. Snijd het mosselvlees fijn.

Giet het mosselvocht door een fijne zeef en houd apart.

Snijd de groenten wat fijner en houd apart.

De vulling

Week de gelatine in koud water.

Smelt de boter in een pan op het vuur. Roer er de bloem door en laat even mee bakken.

Giet het mosselvocht bij de roux en laat onder voortdurend roeren binden.

Knijp de gelatine uit. Los de blaadjes op in de saus.

Doe de fijngesneden mosselen en groenten bij de saus.

Snipper de peterselie. Meng hem door de saus.

Wrijf een ovenschaal in met olie. Leg er een vel huishoudfolie in.

Stort de vulling in de schaal. Dek af met folie en laat minstens 4 uur in de koelkast opstijven.

De saus

Meng de mayonaise met de mosterd en de yoghurt.

 

Breng de saus op smaak met een scheutje dragonazijn, een snuif zout en wat versgemalen peper.

De salsa

Pel en snipper de sjalot.

Snijd de selder in fijne blokjes (brunoise).

Meng de sjalot en de selder met een scheutje olijfolie en dragonazijn naar smaak. 

Snipper de dille. Roer hem door de salsa.

Breng de salsa op smaak met peper en zout.

De afwerking

Verwarm de friteuse tot 175 °C.

Klop de eieren los in een diep bord of schaal. Doe de bloem in een tweede bord of schaal en de panko en het paneermeel in een derde.

Rol balletjes van de opgesteven vulling. Haal ze eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het broodkruim.

Bak de mosselkroketten goudbruin in de friteuse. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Frituur enkele takjes krulpeterselie. Laat ze uitlekken op keukenpapier en strooi er wat zout over.

Serveer de kroketjes met salsa, saus en gefrituurde peterselie.

Mosselkroketjes met salsa en klassieke mosselsaus