Mosselen: 2 in 1

Het traditionele mosselseizoen loopt van juli tot februari, en daar profiteren we als Belgen ten volle van. In dit recept vertelt Jeroen hoe je een klassieke pot mosselen met witte wijn klaarmaakt. Wie een stapje verder wil gaan, kan zo’n portie mosselen omtoveren in een smakelijk voorgerecht: Jeroens mosselzooi met curry.

Ingrediënten

  • 4 kg mosselen
  • 4 ui
  • 1 selder
  • 2 teentje look
  • 0 klontje boter
  • 2 laurierblaadje
  • 2 takje tijm
  • 0 peper
  • 4 dl witte wijn
  • 2 stengel bleekselder
  • 1 wortel
  • 1 courgette
  • 1 sjalot
  • 0 olijfolie
  • 1 takje tijm
  • 1 koffielepel currypoeder
  • 2 dl room
  • 0 klontje boter

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Mosselen in wijn op klassieke wijze

Spoel de mosselen onder koud water. Mosselen met een kapotte schelp gooi je best weg.

Snij de uien in halve ringen en de selder in grove stukken. Versnipper de look. 

kookvraag
Hoe kan je het best uien snijden?

Verwarm een grote kookpot en stoof de groenten kort aan in een klontje boter. 

Giet de gespoelde mosselen in de pot, voeg de laurier en 2 takjes tijm toe en kruid met voldoende peper van de molen. Extra water of zout is overbodig. 

Kook de mosselen op een hoog vuur. Schud de mosselen regelmatig even op. Voeg na enkele minuten de witte wijn toe en laat de mosselen kort verder garen, terwijl de alcohol kan verdampen. 

Zodra de schelpen open gaan zijn ze bijna gaar. (Mosselen hebben een korte gaartijd, weliswaar afhankelijk van de hoeveelheid in de pot. Vermijd dat ze veranderen in smakeloze stukjes rubber. De perfect gekookte mossel moet ‘smelten’ in de mond.)

Mosselzooi met curry

Haal de gare mosselen uit hun schelp. Giet met kookvocht door een fijne zeef en zet dit even opzij.

Snij de selder, de wortel de courgette en de sjalot in hele fijne blokjes. 

tip
Verwijder de hardste nerven uit de bleekselder door eerst het kopje en dan de onderkant van de selder af te breken en de vezels overlangs uit de stengels te trekken.

Verwarm een pan met een scheutje olijfolie op matig vuur. Stoof de fijne groentjes hierin aan, samen met een takje verse tijm. 

Voeg een kwart van het gezeefde kookvocht toe aan de pan en laat de groentjes hierin enkele minuutjes smoren op een zacht vuur. 

Van de rest van het kookvocht maken we een currysoepje. Verwarm dit kookvocht in een aparte kookpot. Voeg er het currypoeder en de room aan toe, roer alles goed om en laat dit even sudderen op een matig vuur. Kruid het soepje naar smaak met wat peper van de molen en een snuifje zout. 

Verwarm de mosselen kort in het currysoepje. (Niet koken!) 

Serveer in een diep bord een schep van de fijne groenten. Vis de warme mosselen uit het soepje en leg telkens een mooie portie weekdiertjes op de groentenmengeling. 

Voeg een klontje (koude) boter toe aan het currysoepje en zet er de mixer in. Schuim de currysoep even op en schep ze vervolgens in de borden, rondom de groenten en de mosseltjes.

Mosselen: 2 in 1