Aardappel-preisoep met gebakken currymosselen

Dit is ‘soep met meerwaarde’. Aardappelen, prei en de smaak van curry gaan mooi samen. Jeroen verwerkt ze in een fluwelige stevige groentesoep met daarin gebakken mosselen met een korstje van mild currypoeder. Samen met fijne bieslook presenteer je een feestelijk en stevig bord soep dat vertrouwd smaakt en tegelijk verrassend is.

Ingrediënten

  • 1.5 kg mosselen
  • 1 liter groentebouillon
  • 4 aardappel
  • 2 stam prei
  • 3 ui
  • 1 teentje look
  • 0.5 bussel bieslook
  • 3 takje tijm
  • 3 blaadje laurier
  • 6 eetlepel bloem
  • 2 eetlepel currypoeder
  • 4 dl witte wijn
  • 2 dl zure room
  • 2 dl water
  • 0 scheutje olijfolie
  • 0 boter
  • 0 peper
  • 0 snuifje zout

Benodigdheden

  • een ruime zeef
  • een eindje keukentouw
  • een staafmixer

Partners

Bereiding

Aardappel-preisoep met gebakken currymosselen

Ontdooi en verwarm een portie groentebouillon. Je kan ook zelf groentebouillon maken.

Spoel de mosselen in water met een snuif zout en doe ze in een ruime kookpot op een matig tot stevig vuur. Schenk er de witte wijn in, een flinke scheut water en voldoende peper van de molen. Zet het deksel op de pot en laat ze enkele minuten koken, tot alle schelpen open staan. Zet de pot nadien weg van het vuur.

Pel de uien en snij ze in grove stukken. Pel, kneus en hak de teen look. Snij het donkerste loof van de prei en snij de stammen overlangs. Spoel ze onder stromend water en snij de groente grof.

Verhit een scheut olijfolie in een soepketel of grote stoofpot.

Stoof de stukken ui en look in de hete olie. Roer tijdig en laat ze niet kleuren. (De soep presenteer je best bleek.)

Voeg na een paar minuten de stukken prei toe en zet het vuur wat zachter.

Schil de aardappelen, snij ze in dobbelstenen en doe ze in de pot met groenten. Roer en laat alles rustig stoven.

Giet het mosselvocht door een zeef en schenk het bij de gestoofde groenten. Voeg ook de groentebuillon toe.

Kruid de soep met een snuifje zout (matig!), peper van de molen en een kruidentuil van laurierblad en takjes tijm. Laat ze minstens 30 minuten pruttelen op een zacht vuur.

Bak intussen de mosselen. Schep de bloem in een schaal, voeg er flink wat mild currypoeder aan toe en meng.

Haal de (uitgelekte) mosselen uit hun schelp. Leg ze in de currybloem en bedek ze voorzichtig met een laagje. Verhuis ze naar een ruime zeef en schud voorzichtig tot alle overtollige bloem verdwenen is.

Smelt een flinke klont boter in een braadpan op een matig vuur. Strooi de currymosselen in de pan en bak ze goudbruin. Bak een grote hoeveelheid mosselen bij voorkeur in meerdere beurten, liefst in een schoongeveegde pan met een vers klontje boter. Laat de gebakken mosselen uitlekken op wat keukenpapier.

Snipper bieslookpijpjes in hele fijne stukjes.

Verwijder de kruidentuil en mix de soep glad met een staafmixer.

Schep de zure room in de hete soep en mix kort. Proef en kruid de soep met peper en zout.

Lepel warme aardappel-preisoep in de borden en verdeel er gebakken mosselen in. Werk deze bijna-feestelijke porties af met snippers bieslook.

Aardappel-preisoep met gebakken currymosselen