Gremolata is een Italiaans trucje om gerechten op te waarderen. Je maakt het met knoflook, citroenrasp en peterselie. Jeroen combineert het met mosselen en knapperige kruidenbroodjes.

Ingrediënten

  • 4 kg mosselen
  • 0 boter
  • 3 ajuin
  • 4 stengel selder
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 peper
  • 4 blaadjes laurier
  • 2 dl witte wijn
  • 1 bussel krulpeterselie
  • 2 citroen
  • 2 teen knoflook
  • 3 lente-ui
  • 4 eetlepel mayonaise
  • 2 eetlepel mosterd
  • 0 een scheutje natuurazijn
  • 0.5 stokbrood
  • 0 olijfolie
  • 0 Provençaalse kruiden

Benodigdheden

Partners

Bereiding

De mosselen

Spoel de mosselen een paar keer in koud water.

Smelt een klont boter in een grote kookpot.

Pel de uien en snijd ze in stukken. Maak de selder schoon en snijd de stengels in stukken.

Stoof de uien in de boter en doe er de selder bij.

Doe de mosselen bij de groenten en kruid met peper, tijm en laurier.

Giet de witte wijn bij de mosselen en zet een deksel op de pot. Laat de mosselen garen en schud af en toe op. De mosselen zijn klaar als ze open zijn.

Snipper de peterselie voor de gremolata. Rasp de schil van de citroenen.

Meng de peterselie met de citroenzeste. Pel de knoflook en rasp de tenen bij het peterseliemengsel. Snipper de lente-uien fijn en roer ze ook door de gremolata.

Strooi de gremolata over de gare mosselen en schep alles door elkaar.

Het mosselsausje

Meng de mayonaise met de mosterd.

Breng op smaak met natuurazijn en peper.

tip
Je kunt er eventueel wat currypoeder aan toevoegen om het pittiger te maken.

De kruidenbroodjes

Zet de ovengrill aan.

Snijd het stokbrood in de lengte open. Breek het in stukken.

Leg het brood op een ovenplaat en besprenkel het met olijfolie. Strooi er wat Provençaalse kruiden over en rooster de broodjes goudbruin in de voorverwarmde oven.