De Dagelijkse kost-weekmenu's van december

Op zoek naar een lekker weekmenu? Jeroen Meus inspireert je elke maand met vier simpele en lekkere weekmenu’s. Dat zijn wekelijks zeven gevarieerde en kindvriendelijke gerechten met seizoensproducten om uit te proberen. Ontdek hier de Dagelijkse kost-weekmenu’s voor december 2021.

Om het jaar in schoonheid af te sluiten trakteert Jeroen je op maar liefst vijf weekmenu’s. Ga voor spetterende en smakelijke feestdagen en een gezond nieuwjaar met deze winterse recepten van Dagelijkse kost.

WEEK 48

Maandag

Een vegetarische, gezonde pasta met veel wintergroenten is het ideale gerecht om de week mee te beginnen.

Dinsdag

Tover de herfst op je bord in de vorm van een voedzame maaltijdsalade met witte boontjes en roodlof, overgoten met een heerlijke vinaigrette op basis van gebakken spekjes.

Woensdag

Een topvieruurtje op woensdagnamiddag? Laat maar komen! Deze superdeluxe broodpudding bestaat uit stukken suikerbrood en gekarameliseerde appel. De zalige vanillesaus met speculaas maakt het helemaal af.

Donderdag

Bloemkool is een groente die veel smaken en bereidingen aankan. Jeroen roostert de bloemkool in z’n geheel met een flink kruidenlaagje errond. Daarnaast maakt hij een fantastische grijze garnalenbisque met vadouvan specerijen.

Vrijdag

Ook bij koudere temperaturen kan je perfect barbecueën. Deze spiesjes met worst, kip en prei kan je naar eigen wens pimpen. En als het vuur zijn werk niet doet, is er nog de pittige samuraimayonaise om je aan op te warmen.

Zaterdag

De varkenskroon wint aan populariteit en dat is helemaal terecht, want het is een fantastisch stukje vlees van bij ons. Jeroen serveert er een bonte verzameling van geroosterde wintergroenten bij. Pickles en varkenvlees gaan hand in hand, en dus werkt Jeroen het zondags gerecht af met een verse luchtige picklesmousseline.

Zondag

Soep op z’n zondags. Van knolselder kan je een smaakvol en romig soepje maken. Met geroosterde hazelnoten en lookchips maak je er een feestelijk tafereeltje van.

WEEK 49

Maandag

Sinterklaas is langs geweest met zoet snoepgoed. Speculaas, koekjes en chocola zijn de perfecte aanvulling voor een ‘sinterklazig’ ontbijt met krokante muesli van noten en haver. Wedden dat de kinderen hiervoor met plezier opstaan?

Dinsdag

Een klassieker als witloof met kaassaus heeft geen uitleg nodig, maar deze variant is net iets anders. Jeroen rolt de stronkjes witloof niet in ham, maar in plakjes zalm. De zware kaassaus vervangt hij door een lightversie met kruidenkaas. Zalig!

Woensdag

Laat je verrassen door de Oosterse smaken in deze lunchsalade. Jeroen gebruikt rode bieten en rapen, zijn favoriete wintergroenten, en brengt ze op smaak in een Oosterse marinade, geserveerd met glasnoedels en een zoetzure misovinaigrette.

Donderdag

Spruiten, savooikool, pastinaak, peterseliewortel, rapen en ga zo maar door. Dit Italiaans one pot wonder zit bomvol heerlijke seizoensgroenten en vitaminen. Een feest voor al je zintuigen!

Vrijdag

De werkweek is gedaan, dus it’s cocktail o’clock! Jeroen doopt zijn winterse cocktail met mescal, lillet en specerijen om tot ‘glühtail’. Nog een leuk kerstdeuntje en je bent vertrokken. Santé!

Zaterdag

Kruip gezellig de keuken in en maak eens een lekkere wortelcake. In Jeroens recept komt er ook heel wat heerlijke speculaas(pasta) aan te pas. Samen vormen ze een gouden duo!

Zondag

Oefen alvast voor het echte kerstdiner over een kleine twee weken met de ultieme kerstversie van het koninginnenhapje met kalkoen, geroosterde wintergroenten en goudbruine kroketten.

WEEK 50

Maandag

Jeroen maakt een aardappelpuree met paddenstoelen en een Belgische kaas met karakter. En omdat het toch bijna cadeautjestijd is, verpakt Jeroen al dat lekkers in groene savooibladeren. 

Dinsdag

Een knaller van een soep op basis van kikkererwten, gebonden met een mengsel van geroosterd zuurdesembrood, tomaten en kruiden. Met wat stukjes kabeljauw erbij heb je meteen een volwaardige lunch klaarstaan.

Woensdag

Crosse & Blackwell-saus is een saus op basis van pickles en room. Ze past perfect bij parelhoen. Jeroen maakt er gegrilde augurkjes en een eenvoudige waterkerssalade bij.

Donderdag

Halfweg de week zin in een simpel, snel en lekker gerecht? Deze pasta met spinazie, balletjes van kippengehakt is echt doordeweekse kost.

Vrijdag

Een stevige Mexicaanse stoofschotel met verse chorizo, rode bonen en gepocheerde eieren. Niet voor watjes, maar wel het perfecte comfort food.

Zaterdag

Er zijn zo van die desserts waarbij je tijdens de bereiding zelf al duimen en vingers aflikt. Daar horen deze verrukkelijke chocoladetruffels met sinaasappel en gember ongetwijfeld ook bij. Met dit recept maak je zo’n 40-tal luchtige truffels.

Zondag

Rasechte Dagelijkse kost in de vorm van heerlijke varkenskoteletten gegaard in een saus met donker bier en sjalotten. Met wortelstaafjes in een jasje van krokant spek en een pittige mosterdpuree is dit genieten van het begin tot het einde!

WEEK 51

Maandag

Fan van degelijke dagelijkse kost? Een gekruid stuk gehaktbrood met lekkere stukjes ui en een uiensaus is en blijft een goede combinatie. Jeroen maakt er een lekkere stamppot bij op basis van zoete aardappel. 

Dinsdag

Wat mag je verwachten van deze vegetarische frittata? Een grote Spaanse omelet met stukken aardappel, rode ui, boerenkool (kale) en flink wat smaakmakers zoals chili, koriander en gember. Gezond en lekker!

Woensdag

Een lekker bord vol voor de liefhebbers van lamsvlees. Haal de plancha boven en bak sappige lamskoteletten met gepofte krieltjes. Met ras-el-hanout, wat letterlijk ‘het beste uit de winkel’ betekent, maak je een kruidige Marokkaanse boter die het vlees perfect op smaak brengt.

Donderdag

Mie goreng ayam is een traditioneel Indonesisch gerecht met gebakken (goreng) noedels (mie) en kip (ayam). Jeroen geeft er een krokant gebakken spiegelei bij. Snel klaar, gezond en vooral overheerlijk.

Vrijdag

Op kerstavond mag het chique, maar niet té zijn – er komt morgen immers een uitgebreid vijfgangenmenu op je af. Deze fantastische pasta met Sint-Jakobsnoten en een verse pesto op basis van bloemkool en spinazie is de perfecte lichte maaltijd die je in feeststemming brengt.

Zaterdag

Zalige Kerst! Vandaag staat volledig in het teken van samen gezellig rond de tafel te zitten. Met zijn Nationale Kerstmenu 2021 loodst Jeroen je door de avond.

Zondag

Het Kerstmenu is wellicht nog niet verteerd op zondagochtend. Start de dag daarom met een licht en gezond ontbijt. Vul een glas met vers fruit, frisse yoghurt en zelfgemaakte muesli, en je kan er zo weer tegenaan.

WEEK 52

Maandag

Heb je nog wat kerstkalkoen op overschot? Gooi de restjes niet weg, maar verwerk ze in deze smaakvolle curry. Met de groenten kan je eindeloos variëren, dus bekijk gerust wat jij nog in de groentelade van de koelkast hebt liggen.

Dinsdag

Tussen Kerst en Nieuw is het eigenlijk elke dag feest. Deze lamskroon ziet er zonder veel moeite toch heel feestelijk uit. Het vlees krijgt een heerlijke kruidenkorst en wordt overgoten met een zalige portosaus. Dit is genieten tot de laatste hap!

Woensdag

Waag jij je aan een eetbare kerstboom? Bouw een toren van versgebakken soesjes, gevuld met sinaas-roompudding. Een leuke uitdaging voor jong en oud.

Donderdag

De laatste snelle hap van het jaar kan er maar beter eentje van topformaat zijn. Deze homemade kalkoenburgers met pastinaakchips en chiliketchup zijn het perfecte excuus om te genieten van fastfood uit eigen keuken.

Vrijdag

Sluit 2021 af met hapjes allerhande. Zet de tafel vol en tel af naar het nieuwe jaar!

Zaterdag

Wat heeft een mens meer nodig dan verse pannenkoeken en een geurige kop chocolademelk op 1 januari? Iemand om dit voor je klaar te maken misschien? ;-)

Zondag

Na de feestdagen is de koelkast wellicht nog gevuld met allerhande restjes. Gooi niks weg en doe gerust eens creatief. Jeroen maakt een rijkelijke maaltijdsoep met wat hij allemaal nog in de koelkast vindt. Zelfs een rest bolognaisesaus gaat mee de soepketel in.

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie