Gehaktbrood met groentehutsepot en uiensaus

Het beste gehaktbrood voor Jeroen is dat van zijn vader en het heeft ongetwijfeld als basis gediend voor deze variant. Een gekruid stuk gehaktbrood met lekkere stukjes ui en een uiensaus is en blijft een goede combinatie. Jeroen maakt er een lekkere stamppot bij op basis van zoete aardappel.   

Ingrediënten

  • 5 ajuin
  • 800 g gehakt
  • 4 eetlepel gehaktkruiden
  • een halve bussel peterselie
  • 1 ei
  • een klont boter
  • 2 zoete aardappel
  • 2 aardappel
  • 2 wortel
  • 2 stengels groene selder
  • 1 stengel prei
  • 1 teentje look
  • flinke snuif gedroogde tijm
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 kruidnagel
  • 1 bussel waterkers

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Pel een ui en snipper ze fijn. Doe het gehakt met wat fijngesneden peterselie, de Dagelijkse kost gehaktkruiden, een gesneden ui en een ei in de kom van de keukenmachine en laat de machine even draaien. Niet te lang, maar er moet wel binding zijn.

Laat een klont boter smelten in een pan, vorm een grote bal van het gehakt en kleur het gehaktbrood langs alle kanten in de hete boter. Voeg af en toe een klontje boter extra toe, zodat de boter zeker niet verbrandt. Wanneer het gehaktbrood mooi gekorst is, Schuif je de pan 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

Schil de zoete aardappelen, de aardappelen en de wortelen en snijd alles in grote stukken. Spoel de selder en prei en snijd ook deze groenten in grove stukken.

Laat een klont boter smelten in een grote pot en stoof de groenten erin aan samen met nog een volledige gesneden ui.

Pel de uien en de look. Laat een klont boter smelten in een pan, snijd de uien in lamellen en stoof ze aan in de boter samen met de look. Laat de uien kleuren in de boter en breng ze op smaak met wat gedroogde tijm, peper en zout. Bestrooi de uien met wat bloem en laat even bakken.

Voeg de mosterd eraan toe en blus met een scheut water. Kruid de saus met peper, zout en een kruidnagel. Deze saus verdraagt een zure smaak, dit kan door fijngesneden augurkjes of enkele druppels azijn toe te voegen.

Ga met een pureestamper even grofweg door de groenten of roer alles om met een lepel. Je krijgt dan geen echte puree, maar meer iets wat lijkt op een stamppot. Kruid het geheel nog wat bij met peper en zout.

Snijd het gehaktbrood in plakken en serveer het met de stoemp van zoete aardappel, de uiensaus en wat waterkers.

Gehaktbrood met groentehutsepot en uiensaus