Spiesje met merguez, kip, prei en verse samuraisaus

Ook bij koude temperaturen kan je perfect barbecueën. Stel zelf spiesjes samen met worst, kip en prei, die je serveert met een pittige mayonaise. Als je het daar niet warm van krijgt …

Ingrediënten

  • 2 stengels prei
  • boter
  • 1 rode ui
  • 200 g kippenvlees
  • olijfolie
  • 0.5 citroen
  • peper
  • Provençaalse kruiden
  • kippenkruiden
  • lookpoeder
  • 2 merguezworst
  • 2 eierdooier
  • een scheutje water
  • een scheutje rode wijnazijn
  • 0.5 citroen
  • 1 eetlepel scherpe mosterd
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 dl arachideolie
  • 2 koffielepels sambal
  • zout

Benodigdheden

  • minstens 2 stevige satéstokjes per persoon
  • een elektrische staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Week de satéstokjes vooraf in water. Zo loop je veel minder kans dat de houten stokjes verbranden tijdens het grillen.

Verwarm de barbecue.

Snijd de stengels prei overlangs doormidden en spoel ze schoon onder de waterstraal. Snijd de prei in ringetjes (niet te dun).

Smelt een klont boter in een pan met een scheutje water. Stoof de prei gaar onder deksel.

Pel de rode ui en snijd ze in stukken.

Snijd het kippenvlees in blokjes. Besprenkel met olijfolie en citroensap. Kruid met peper, kippenkruiden, Provençaalse kruiden en gedroogde look. Meng alles (met je handen) en laat de kip in alle rust marineren.

Snijd de merguezworsten in stukjes.

De samuraisaus

Scheid de eieren. Doe enkel de eierdooiers in een diepe mengbeker en klop ze even los.

Doe er het water, de rode wijnazijn en het citroensap bij.

Voeg de mosterd en de tomatenpuree toe.

Plaats de staafmixer in de pot en schenk de olie in een straaltje bij het mengsel. Beweeg de staafmixer op en neer tot je een pittige mayonaise krijgt.

Breng de saus verder op smaak met sambal en een snuif zout.

Afwerken en serveren

Prik op elk satéstokje een stuk ui, merguezworst, prei en kip.

Gril de spiesjes op de barbecue. Serveer ze met de huisgemaakte samuraisaus om in te dippen.

Spiesje met merguez, kip, prei en verse samuraisaus