Mie goreng ayam is een traditioneel Indonesisch gerecht met gebakken (goreng) noedels (mie) en kip (ayam). Jeroen wokt kipfilet met een heleboel groenten en noedels. Hij geeft er een krokant gebakken spiegelei bij. Door de sambal oelek en ketjap manis krijgt het gerecht zijn originele smaak. Snel klaar, gezond en lekker.

Ingrediënten


Benodigdheden

een wok

Partners

Bereiding

De Mie goreng ayam

Haal de kip uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Maak de venkel en de courgette schoon en snijd de groenten in fijne repen (julienne). Schil de wortelen en snijd ze ook in julienne. Snipper de Chinese kool.

Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Snipper hem fijn en plet de tenen met het plat van een mes.

kookvraag
Hoe kan je het best uien snijden?

Snijd op een andere snijplank de kip in reepjes.

Breng water aan de kook. Giet het over de eiernoedels en laat ze garen.

Verhit een flinke scheut neutrale olie in de wok. Kleur er de kippenblokjes in aan en schep ze met een schuimspaan uit de wok. Houd apart.

Bak de uien en de knoflook in dezelfde olie. Schil de gember en rasp hem erbij.

Doe sambal in de wok en laat even mee bakken. Doe er dan de kip en alle groenten bij. Draai het vuur hoog.

tip
Vervang voor een kindvriendelijke versie de sambal door tomatenpuree.

Schep de gare noedels met een tang uit het water en doe ze bij de kip met groenten. Laat de noedels mee bakken.

tip
Door de noedels rechtstreeks uit het water te nemen, voeg je wat kookwater toe waardoor de wok gedeglaceerd wordt.

Voeg er ketjap manis, sojasaus, sesamolie en het sap van ½ limoen aan toe. Schep goed door elkaar en haal de wok van het vuur.

Verhit een scheut olie in een pan en bak spiegeleieren.

tip
Door de eieren in olie in plaats van boter te bakken, krijgen ze een lekker krokant randje.

Serveer de noedels met een gebakken ei. Strooi er wat grof zout over en werk af met plukjes koriander.

Dagelijkse Kost

4 personen

45 minuten

Benodigdheden:

een wok

Ingrediënten

Mie goreng ayam

Mie goreng ayam is een traditioneel Indonesisch gerecht met gebakken (goreng) noedels (mie) en kip (ayam). Jeroen wokt kipfilet met een heleboel groenten en noedels. Hij geeft er een krokant gebakken spiegelei bij. Door de sambal oelek en ketjap manis krijgt het gerecht zijn originele smaak. Snel klaar, gezond en lekker.

De Mie goreng ayam

Haal de kip uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Maak de venkel en de courgette schoon en snijd de groenten in fijne repen (julienne). Schil de wortelen en snijd ze ook in julienne. Snipper de Chinese kool.

Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Snipper hem fijn en plet de tenen met het plat van een mes.

kookvraag
Hoe kan je het best uien snijden?

Snijd op een andere snijplank de kip in reepjes.

Breng water aan de kook. Giet het over de eiernoedels en laat ze garen.

Verhit een flinke scheut neutrale olie in de wok. Kleur er de kippenblokjes in aan en schep ze met een schuimspaan uit de wok. Houd apart.

Bak de uien en de knoflook in dezelfde olie. Schil de gember en rasp hem erbij.

Doe sambal in de wok en laat even mee bakken. Doe er dan de kip en alle groenten bij. Draai het vuur hoog.

tip
Vervang voor een kindvriendelijke versie de sambal door tomatenpuree.

Schep de gare noedels met een tang uit het water en doe ze bij de kip met groenten. Laat de noedels mee bakken.

tip
Door de noedels rechtstreeks uit het water te nemen, voeg je wat kookwater toe waardoor de wok gedeglaceerd wordt.

Voeg er ketjap manis, sojasaus, sesamolie en het sap van ½ limoen aan toe. Schep goed door elkaar en haal de wok van het vuur.

Verhit een scheut olie in een pan en bak spiegeleieren.

tip
Door de eieren in olie in plaats van boter te bakken, krijgen ze een lekker krokant randje.

Serveer de noedels met een gebakken ei. Strooi er wat grof zout over en werk af met plukjes koriander.