Broodpudding met gebakken appelen en vanillesaus met speculaas

Als basis gebruikt Jeroen in dit recept een suikerbrood waaraan hij lekkere stukjes gekarameliseerde appel toevoegt. Een smakelijke vanillesaus of crème anglaise met speculaas maakt van dit gerecht een toppertje!

Ingrediënten

  • 5 dl melk
  • 1 vanillestok
  • enkele druppels amandelextract
  • 5 ei
  • 400 g suikerbrood
  • 2 Jonagold appel
  • klont boter
  • 2 eetlepel witte suiker
  • 80 g parelsuiker
  • 2.5 dl melk
  • 1 vanillestok
  • 100 g speculaas
  • 2 eierdooier
  • 75 g witte suiker
  • 20 g bloemsuiker

Benodigdheden

  • Keukenmachine

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Broodpudding met appeltjes

Doe de melk in een steelpan en warm ze op met de zaadjes en de peul van een vanillestok en wat amandelextract.

Snijd het suikerbrood in plakken en breek het brood vervolgens in grote stukken met de hand. Doe ze in de kom van de keukenmachine en voeg er de eieren en warme geïnfuseerde melk aan toe. Laat de machine even draaien.

Schil de appels en snijd ze in blokjes.

Laat wat boter smelten in een pan en bak de appel in de vetstof. Voeg er twee eetlepels suiker aan toe en laat de appel karameliseren.

Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met bakpapier. Giet het beslag van suikerbrood met eieren en melk in de ovenschaal en schik de appels erop. Strooi de parelsuiker erover en schuif de ovenschaal een uur in de voorverwarmde oven van 175°C.

Haal de broodpudding uit de oven wanneer hij gaar is en laat volledig afkoelen.

Vanillesaus (crème anglaise) met speculaas

Verwarm de melk voor de vanillesaus in een steelpan. Voeg de zaadjes en de peul van de andere vanillestok eraan toe en verkruimel er de speculaas in.

Doe de dooiers met de suiker in een kom en klop het geheel tot ruban.

Haal de vanillepeul uit de melk. Giet een deel van de hete melk bij de ruban en roer los.

Giet de ruban bij de rest van de melk en bind het geheel al roerend op het vuur, tot je een mooie gebonden vanillesaus hebt. Je neemt een houten lepel en steekt hem even in de saus. Wanneer je een lijn door de saus die aan je houten lepel hangt kan trekken zonder dat er saus door druipt, dan is de saus voldoende gebonden.

Mix de saus zodat de brokjes speculaas verdwijnen en laat het geheel afkoelen in de koelkast.

Snijd de afgekoelde broodpudding in stukken, strooi er wat bloemsuiker over en serveer met de vanillesaus met speculaas.

Broodpudding met gebakken appelen en vanillesaus met speculaas