Varkenskoteletten gegaard in donker bier met graanmosterdpuree en wortelen

Rasechte Dagelijkse kost zoals we hem graag hebben. Een heerlijke varkenskotelet gegaard in een saus met donker bier en sjalotten. Maak het feestmaal af met de pittige mosterdpuree en wortelstaafjes in een jasje van krokant spek. Met dit gerecht krijg je alvast een voorproefje van hoe de naderende feestdagen er kunnen uitzien. 

Ingrediënten

  • 1 kg frietaardappelen
  • peper
  • zout
  • varkenskotelet
  • boter
  • 3 sjalot
  • 2 teentje look
  • 4 wortel
  • enkele takjes tijm
  • 1 flesje bruin bier
  • 1 eetlepel Luikse stroop
  • enkele laurierblaadje
  • grof zout
  • 1 dl bruine fond
  • 8 sneetje spek
  • een scheutje melk
  • 1 ei
  • 1 flinke eetlepel graanmosterd
  • een snuif nootmuskaat

Benodigdheden

  • bakplaat met siliconenmatje of bakpapier

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in ruime pot gezouten water.

Kruid het vlees met peper en zout.

Laat een flinke klont boter smelten en licht kleuren in een pan. 

Pel intussen de sjalotten en snijd ze in ringen. 

Bak de koteletten goudbruin aan beide kanten. Voeg er wat extra klontjes boter aan toe om te voorkomen dat de gesmolten boter zou aanbranden. Zet het vuur iets zachter. 

Pel een teentje look en leg ook dat bij het vlees voor extra smaak. 

Verwijder de uiteinden van de wortelen en schil ze. 

Zet een andere pan met een klontje boter en een scheutje water op het vuur. 

Snijd de wortelen eerst doormidden en vervolgens overlangs. Snijd ze daarna in kleinere staafjes.

Gaar de wortelen onder een deksel in de pan met de boter en het water. 

Haal het vlees uit de pan en houd het even apart. Vang de boter van het vlees op in een kommetje. 

Laat een nieuw klontje boter smelten in dezelfde pan en stoof er de sjalotten in aan.

Snijd de tijm fijn en voeg een deel toe aan de stovende sjalotten. 

Voeg het andere deel toe aan de wortelen. 

Pel een teentje look en doe het bij de sjalotten. 

Blus de sjalotten met het donkere bier. 

Breng het geheel op smaak met de Luikse siroop en enkele blaadjes laurier. 

Breng de wortelen verder op smaak m et peper en grof zout. 

Werk de saus af met de bruine fond en laat rustig verder inkoken. 

Neem een ovenschaal met een vel bakpapier of een siliconenmatje.  

Rol de wortelstaafjes per 3 of 4 in een plakje spek. Leg ze op de bakplaat en smeer ze in met de boter waar de wortelen eerst in gaarden. Schuif vervolgens de plaat 20 minuten in de voorverwarmde oven tot de wortelen gaar zijn en het spek krokant is. 

Giet de aardappelen af. 

Ga met de pureestamper door de aardappelen. Voeg er de boter, de melk, het ei en de graanmosterd aan toe. Stamp verder tot een smeuïge mosterdpuree. Werk de puree af met een snuifje nootmuskaat. 

Leg de koteletten in de saus en laat het geheel nog 20 minuten rustig pruttelen op een zacht vuurtje. Lepel af en toe wat van de saus over de koteletten. 

Haal de koteletten uit de pan, verwijder het bot en snijd het in sneetjes. 

Haal de wortelen uit de oven. 

Serveer de koteletten met de bruine saus, een flinke toef  graanmosterdpuree en de gebakken wortelen in een jasje van krokant spek. 

Varkenskoteletten gegaard in donker bier met graanmosterdpuree en wortelen