Soep van vorig jaar

Na de feestdagen is de koelkast wellicht nog gevuld met allerhande restjes. Gooi niks weg en doe gerust eens creatief. Jeroen maakt een rijkelijke maaltijdsoep met wat hij allemaal nog in de koelkast vindt. Zo levert hij meteen ook het bewijs dat soep op 1001 manieren lekker is. Zelfs een rest bolognaisesaus gaat mee de soepketel in.

Ingrediënten

  • 3 liter kippenbouillon
  • 150 g spek
  • 400 g bolognaisesaus
  • kip
  • 100 g spaghetti
  • 60 g Parmezaanse kaas
  • 2 selder
  • 2 wortel
  • 2 aardpeer
  • 1 courgette
  • 1 prei
  • 1 aardappel
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 400 g tomaten
  • 4 laurierblaadje
  • tijm
  • tuinkruiden
  • scheutje olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Bereiding

Pel de ui en snij hem in stukjes. Ze hoeven niet te fijn te zijn. Plet ook een teentje knoflook tot pulp.
Verhit een scheut olijfolie in een grote stoofpot of een soepketel. Stoof de ui glazig en roer er de lookpulp doorheen.
Snij de schoongespoelde stengels selder eerst overlangs in twee en vervolgens in gelijke stukjes van een kleine centimeter breed.
Schil de wortelen, snij ze eerst overlangs in repen en vervolgens in kleine blokjes. Stoof de stukjes selder en wortel mee.
Snij het wortelstuk en het donkerste loof van de stam prei en snij de groente overlangs in twee. Spoel tussen de compacte bladeren.
Snij de prei eerst in lange repen en daarna in fijne stukjes. Snij de ongeschilde courgette eerst in lange repen, daarna in staafjes en tenslotte in kubusjes. Ook de prei en de courgette verdwijnen in de stoofpot.
Schil de aardperen en de aardappel. Snij ze in gelijke blokjes van een kleine centimeter breed. Doe alles in de pot en roer.
Snij de lapjes spek in fijne reepjes en roer ze door de groentemix. Laat de hele inhoud van de pot nog enkele minuten stoven.
Voeg de bolognaisesaus toe en de kippenbouillon. Wie geen bouillon in huis heeft kan ook water gebruiken.
Snij de tomaten in blik grof (of gebruik tomatenblokjes) en doe ze in de soep.
Voeg tijm en laurier toe en breng de soep rustig aan de kook. Laat je groenteweelde 20 minuten pruttelen.
Breek de droge spaghetti in ongeveer 4 gelijke stukken en gaar ze in de soep. Proef de soep en kruid ze naar smaak met peper van de molen en wat zout.
Pluk het vlees van het restje kip en verdeel het in stukjes. Roer de brokjes kip door de soep met gare pastasliertjes.
Hak een deel tuinkruiden naar keuze in fijne stukjes. Peterselie, bieslook, kervel of basilicuml zijn uiterst geschikt.
Serveer de hongerigen een flinke portie van de stevige maaltijdsoep. Strooi er snippers verse kruiden in en/of rasp wat Parmezaanse kaas in de porties soep.
Soep van vorig jaar