Geroosterde bloemkool en bisque met vadouvan

Bloemkool kan op ontzettend veel manieren bereid worden. Jeroen roostert ze hier in de oven met een flink kruidenlaagje. Hij serveert er deze rijke bisque van grijze garnalen bij met vadouvan.

Ingrediënten

  • 500 g grijze garnalen
  • 1 bloemkool
  • 1 flinke snuif za'atar
  • peper
  • grof zout
  • 1 flinke scheut olijfolie
  • 1 scheut olijfolie
  • 2 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 0.5 rode chilipeper
  • enkele takjes tijm
  • 3 laurierblaadje
  • 1 flinke snuif vadouvan
  • een scheut cognac
  • 0.5 fles witte wijn
  • 1 dl room
  • 100 g boter
  • 0.25 citroen
  • een snuifje zout
  • enkele blaadjes waterkers

Benodigdheden

  • Een blender
  • een fijne zeef
  • een mixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Pel de grijze garnalen en bewaar de pantsers voor later. 

Pluk de bladeren van de bloemkool en spoel de kool onder koud water. Dep hem vervolgens droog. 

Leg de bloemkool vervolgens in een ovenschaal. Breng de kool op smaak met za’atar, peper, zout en een scheutje lookolie.

tip Geen lookolie in huis? Wrijf de bloemkool dan eerst in met een teentje look.

Schuif de ovenschaal in de oven gedurende 40 minuten tot de bloemkool zacht en gaar is.

 Zet een grote pan met een scheutje olijfolie op het vuur. Pel en snijd de uien grof en stoof ze aan in de hete olijfolie.

Pel en plet de teentjes look en voeg ook deze toe aan de stovende ui.

Snijd de rode chilipeper fijn en voeg toe aan de pan gevolgd door enkele takjes tijm en laurierblaadjes. Laat het geheel rustig verder stoven.

Voeg er de garnalenpantsers aan toe en laat het geheel even bakken.

Doe er vervolgens de vadouvan bij en roer alles onder elkaar.

Voeg er een scheut cognac aan toe en flambeer de basis van de saus.

tip https://dagelijksekost.een.be/flamberen-hoe-begin-je-eraan

Blus het geheel met witte wijn en laat de wijn inkoken.

Doe er een flinke scheut room bij als het grootste deel van de witte wijn verdampt is.

Mix de saus fijn en laat vervolgens door een fijne zeef lopen. Kook de gezeefde saus opnieuw op.

Doe er enkele klontjes boter bij, gevolgd door het citroensap en een snuifje zout. Mix de saus opnieuw.

Haal de bloemkool uit de oven en laat hem afkoelen.

Leg de bloemkool in zijn geheel op het bord en giet er de bisque over.

Serveer met de grijze garnalen en enkele takjes waterkers.

Geroosterde bloemkool en bisque met vadouvan