Frittata met aardappel en boerenkool

Frittata is de Italiaanse variant van de wereldberoemde Spaanse tortilla. Wat mag je verwachten? Een grote omelet met stukken aardappel, rode ui, boerenkool (kale) en flink wat smaakmakers zoals chili, koriander en gember. Deze exotische omelet komt met een heerlijk voedzame salade van boerenkool, cranberries en geroosterde cashewnoten. Simpel, snel én volledig vegetarisch!

Ingrediënten

  • 3 aardappel
  • 400 g boerenkool
  • 1 rode ui
  • 0.5 rode chilipeper
  • 1 teen look
  • een snuif korianderpoeder
  • een snuif kurkumapoeder
  • peper
  • zout
  • 8 ei
  • 1 eetlepel mosterd
  • een scheut azijn
  • een scheut slaolie
  • 150 g cashewnoten
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 75 g gedroogde cranberries
  • 200 g fetakaas

Benodigdheden

  • een springvorm (+/- 23 cm ø)

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De frittata met boerenkool en aardappelen

Kook de aardappelen gaar in gezouten water.

Spoel de boerenkool grondig. Kook de helft gaar in een pot met water. Hou de andere helft apart voor de salade.

Pel de rode ui en snijd hem in grote stukken. Pel en plet de look. Snijd de chilipeper fijn.

Smelt een klont boter in een grote pan en stoof de ui, look en chili aan.

Snijd de aardappelen in stukken en leg ze in de pan. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe.

Schil de gember en rasp het over de aardappelen in de pan.

Kruid de aardappelen met een snuif korianderpoeder, kurkumapoeder, een draai van de pepermolen en wat zout.

Giet de boerenkool af en stoof mee aan. Roer alles goed om.

Neem een springvorm en bedek de bodem met een vel bakpapier. Span de ring errond.

tip Zorg dat de diameter van het bakpapier groter is dan de diameter van de springvorm. Zo kan je de frittata achteraf makkelijk ontvormen en serveren.

Stort de groenten en aardappelen in de springvorm.

Kluts de eieren door elkaar en breng op smaak met peper en zout.

Giet het eiermengsel over de groenten en schuif de springvorm in de voorverwarmde oven op 180°C. Bak de frittata 25 minuten.

De salade met mosterdvinaigrette

Klop de mosterd met een scheut azijn en wat slaolie los in een kom.

Voeg een scheutje water toe en roer nog eens goed.

Snijd de andere helft van de boerenkool fijn en doe ze in de kom bij de vinaigrette.

Verhit een scheut olijfolie in een pan op het vuur.

Snijd de cashewnoten in stukken en grill ze in de pan. Strooi er een beetje suiker over. Laat ze daarna uitlekken op een vel keukenpapier.

Doe de cranberries bij de boerenkool in de kom. Brokkel er de fetakaas over en voeg ook de gegrilde cashewnoten toe. Meng alles voorzichtig onder elkaar.

De afwerking

Haal de frittata uit de oven. Snijd met een scherp mesje langs de rand van de vorm en haal de vorm eraf.

Presenteer de frittata in z’n geheel en schik de salade van boerenkool erbovenop. Smakelijk!

Frittata met aardappel en boerenkool