Salade met witte boontjes, roodlof en lauwe spekvinaigrette

Een lekkere maaltijdsalade op basis van witte boontjes, roodlof en andijvie. Afwerken doet Jeroen met een lauwe vinaigrette op basis van spekjes. Een overheerlijke herfstsalade!

Ingrediënten

  • 200 g zilveruitjes
  • 400 g vastkookaardappel
  • klontje boter
  • 200 g gezouten spek
  • 2 dl olijfolie
  • een scheut xeresazijn
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • blaadje laurier
  • 1/4 andijvie
  • 2 blikje witte bonen
  • 4 stengels bleekselder
  • 4 pijl roodlof
  • 1 bussel bieslook

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat de zilveruitjes enkele minuten weken in warm water. Zo kun je ze nadien makkelijker pellen.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

Laat een klontje boter smelten in een pot, snijd het spek in fijne reepjes en bak ze krokant in de pot.

Pel de zilveruitjes, snijd ze in twee en voeg ze toe aan het spek. Voeg er een goede scheut olijfolie, een scheutje water en wat xeresazijn aan toe, gevolgd door enkele takjes tijm, wat rozemarijn en een blaadje laurier. Kruid verder af met peper.

Kuis en was de andijvie en scheur hem in grote stukken. Laat de andijvie even uitlekken. Giet de boontjes door een zeef en spoel ze even. Doe ze vervolgens samen met de andijvie in een grote kom.

Spoel de selder, snijd hem fijn en meng de stukjes onder de boontjes. Snijd het roodlof in repen, een soort grove julienne, en voeg ze toe aan de rest van de groenten. Snijd tot slot de aardappelen in grote stukken en meng ze onder de salade.

Meng alles goed onder elkaar en kruid de salade met peper en zout. Meng de spekvinaigrette onder de salade en meng alles goed onder elkaar.

Schep een goede hoeveelheid op een bord en werk af met wat fijngesneden bieslook.

Salade met witte boontjes, roodlof en lauwe spekvinaigrette