Knolseldersoep is de perfecte opwarmer op een wat koudere herfstdag. Jeroen maakt er een smaakvol en romig soepje van, afgewerkt met geroosterde hazelnoten en chips van look. Heer-lijk!

Ingrediënten

  • 3 liter groentebouillon
  • 2 stengels prei
  • 3 stengels selder
  • 3 aardappel
  • 0 boter
  • 3 ajuin
  • 0.75 knolselder
  • 0 enkele takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 0 enkele blaadjes laurier
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0 salie
  • 0 selderzout
  • 3 tenen knoflook
  • 0 arachideolie
  • 0 zout
  • 200 g hazelnoten
  • 0 een scheut room
  • 0 olijfolie
  • 0.25 bussel bieslook

Benodigdheden

  • keukentouw
  • keukenpapier
  • een schone keukenhanddoek
  • een mandoline of een vlijmscherp mesje
  • een elektrische staafmixer

Partners

Bereiding

Verwarm de bouillon. Een recept om zelf groentebouillon te maken vind je hier.

Spoel de prei, de selder en de aardappelen schoon.

Smelt een klontje boter in een soepketel.

Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de gesmolten boter.

Snijd het witte deel van de preistronken in stukjes. Je kan het groen bewaren voor later. Snijd ook de selder in stukken van zo’n centimeter lang en stoof ze mee aan met de uien en de prei.

Schil de knolselder en de aardappelen. Snijd ze in grove stukken en stoof mee aan.

Giet de hete bouillon bij de groenten.

Bind de tijm, de laurier en de rozemarijn samen met keukentouw tot een bouquet garni. Gooi de kruidentuil in de pot en roer.

Kruid de soep met peper, zout, salie en selderzout. Zet een deksel op de soepketel en laat sudderen op een zacht vuur.

De lookchips en de hazelnoten

Breng een flinke bodem water aan de kook in een kleine pot.

Pel de tenen knoflook en snijd ze in zeer dunne plakjes. Gebruik hiervoor een mandoline of een vlijmscherp mesje.

Leg de plakjes look gedurende 1 minuut in het kokende water. Laat de chips nadien goed uitlekken op een schone keukenhanddoek.

Verwarm een scheut arachideolie in een kookpot.

Bak de lookchips in de olie op het vuur. Laat uitlekken op keukenpapier. Breng op smaak met een snuifje zout.

Verhit een scheut arachideolie met een klontje boter in een pan.

Rooster de hazelnoten kort in de vetstof. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Wrijf de hazelnoten via het keukenpapier tegen elkaar, de velletjes komen er vanzelf af. Hak de noten fijn.

Afwerken en serveren

Haal het bouquet garni uit de soep.

Doe een flinke scheut room bij de soep. Mix met de staafmixer. Is de soep te dik, voeg dan nog een beetje water toe.

Lepel de soep in een diep bord. Strooi er wat geroosterde hazelnoten en lookchips over. Werk af met een likje olijfolie en fijngesnipperde bieslook.