Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

een keukenweegschaal een maatbeker vershoudfolie enkele vellen bakpapier eventueel een extra ovenplaat een lage ronde taartvorm of bakring (diameter ong. 20 cm) een dunschiller een zeef een keukenmachine een houten lepel twee (plastic) spuitzakken een breed rond spuitmondje een smal rond spuitmondje

Bereiding

De taartbodem

Verwarm de oven voor tot 180°C.

Rol het vel kruimeldeeg uit en snij of steek er een cirkel uit ter grootte van de bodem van de bakvorm of de taartring.

Voor wie een ronde taartvorm gebruikt: smeer een laagje boter over de bodem en bepoeder het met een beetje bloem.

Schuif de taartbodem in de voorverwarmde oven van 180°C en bak het deeg goudbruin krokant. (Volg de bakinstructies die op de verpakking vermeld staan.)

TIP: Snij eventueel een ster uit het restje deeg en prik ze op een (stukje) satéstok. Bak deze decoratie tegelijk goudbruin krokant.

De vulling: roompudding (crème suisse) met sinaas

Giet de melk in een steelpan of kleine kookpot en breng ze op een matig vuur tot tegen het kookpunt.

Spoel de sinaasappel schoon. Schil met een dunschiller lapjes oranje schil van de vrucht. Laat ze citrussmaak afgeven aan de melk.

Scheid de eieren en doe enkel de dooiers in de mengkom van de keukenmachine. (Het eiwit kan je gebruiken voor een latere bereiding. Je kan het probleemloos invriezen.)

Weeg de juiste hoeveelheid suiker en doe deze bij de dooiers. Laat de klopper van de keukenmachine draaien tot je een 'ruban' verkrijgt. Dat is een bleke egale massa, waarin de suikerkristallen volledig zijn opgelost.

Laat de keukenmachine verder draaien en voeg het puddingpoeder met vanillesmaak toe.

Zeef de warme melk en breng ze kort aan de kook. Schenk een klein deel ervan bij het dooiermengsel. Laat de machine nog kort draaien.

Zet de rest van de warme melk terug op een matig tot zacht vuur en schenk er het dooiermengsel in. Roer meteen en onophoudelijk met de garde tot je een dikke pudding krijgt. (banketbakkersroom).

TIP

Kijk uit dat er geen klontering is, of dat de bodem van de pan aanbrandt. De smaak van aangebrande melk helpt de pudding definitief om zeep.

Giet de pudding op een grote vlakke schotel en bedek de dikke laag met vershoudfolie. Druk de folie tegen de pudding zodat er geen vel op komt. Laat de pudding afkoelen en opstijven. (Bereid intussen de soezen.)

Zodra de pudding koud en opgesteven is, klop je de slagroom op tot yoghurtdikte.

Schep de pudding in een mengschaal en klop hem los met een garde. Spatel er vervolgens de half opgeklopte room door tot je een gladde romige vulling met sinaasappelaroma krijgt.

Snij de punt van de plastic spuitzak en plaats er een smal spuitmondje in. Schep de roompudding in de zak en bewaar de crème koel.

De soezen bakken

Weeg en meet alle ingrediënten zorgvuldig.

Zet een kookpot op een matig vuur en giet het water in de pot. Snij de vanillestok overlangs door en schraap met een mespuntje de zaadjes uit de beide helften van de peul.
 Doe ze in de melk, gevolgd door de boter.

Roer en laat de boter smelten. Zet het vuur op een laag pitje en strooi de bloem in de warme melk. Roer met een houten lepel tot je een mals egaal beslag krijgt. Ga door tot je een biscuitgeur ruikt en het stevig beslag behoorlijk droog is.

Neem de pot van het vuur. Voeg het eerste ei toe en roer tot krachtig tot het in het beslag verwerkt is. Verwerkt de rest van de eieren op dezelfde manier tot je een beslag krijgt dat zo compact is als stopverf. Dit vraagt wat inspanning.

Roer tenslotte een snuifje zout door het beslag en schep het in de (plastic) spuitzak.

Neem de ovenplaat (of evt. 2 ovenplaten) uit de oven en verwarm het toestel tot 180°C.

Bedek de ovenpla(a)t(en) met een vel bakpapier. Knip de top van de spuitzak, plaats een breed rond spuitmondje en schep het beslag in de zak. Spuit identieke toefjes soezenbeslag op het papier. Laat voldoende ruimte tussen de porties beslag, want het volume zal tijdens het bakken verdubbelen. Kies voor toefjes met een diameter en hoogte van zo'n 2 cm.

Maak je vingertoppen nat en druk daarmee de kleine pieken die op elk toefje beslag staan, vlak.

Bak de soesjes gedurende 20 tot 25 minuten in de oven van 180°C, en laat de goudbruine luchtige balletjes nadien even afkoelen.
(De gaartijd is sterk afhankelijk van het type oven.)TIP: Je kan de soesjes al een dag eerder bakken. Bewaar ze in een afgesloten doos. Wanneer je wil serveren, verstuif dan wat water over de bolletjes en schuif ze nog enkele minuten in een warme oven.

De ganache maken

Schenk de room in een steelpannetje en doe er de boter bij. Verwarm de room tot tegen het kookpunt, op een matig vuur.

Neem een schaal en breek de chocolade in stukjes. Giet er de warme room over. Blijf roeren tot het laatste stukje donkere chocolade weggesmolten is.

De soezenboom opbouwen en afwerken

Gebruik de taartbodem van kruimeldeeg als basis voor je bouwsel.

Vul de soezen met de roompudding. Maak met een mespunt een kleine opening in de zijkant van elke soes, druk er het spuitmondje in en vul elk gebakje met een portie van de crème.

Bedek een stevige (plastic) beker met aluminiumfolie, en gebruik deze als structuur om rond te bouwen.

Plaats de beker op de taartbodem en spuit rondomrond een laagje roompudding op de taartbodem. Dompel de bovenzijde van elke soes in de ganache bouw een eerste cirkel van gevulde soezen.

Bouw zo verder tot je een kegelvormige soezentoren krijgt, naar het model van een kerstboom.

Kleef gekleurde chocoladesnoepjes in de kleverige ganache. Zo imiteer je kerstlichtjes of kerstballen. Gebruik je fantasie om er een feestelijke boom van te maken.

Als je een kerstster hebt gebakken van een restje kruimeldeeg, prik ze dan voorzichtig door de bovenste soes van de boom.

Bewaar de boom op een koele plek en serveer het dessert bij een verse kop koffie of thee.

4 personen

120 minuten

Benodigdheden:

een keukenweegschaal een maatbeker vershoudfolie enkele vellen bakpapier eventueel een extra ovenplaat een lage ronde taartvorm of bakring (diameter ong. 20 cm) een dunschiller een zeef een keukenmachine een houten lepel twee (plastic) spuitzakken een breed rond spuitmondje een smal rond spuitmondje

Ingrediënten

Soezenkerstboom

Geen volwaardig menu zonder een zoete afsluiter die helemaal in het thema past. Bouw een toren van versgebakken soesjes, gevuld met roompudding met sinaasappelaroma. Met de juiste versiering verander je het bouwsel in een smakelijke en speelse kerstboom. Het is een fantasierijke en overheerlijke afsluiter van een gevarieerd kerstmenu om trots te serveren. Iedereen eet een hoeveelheid dessert naar wens en wat overblijft van je feestelijk bouwwerk smaakt een dag later minstens zo goed.

De ingrediënten zijn voor een boom van ongeveer 60 soesjes.

Bereiding

De taartbodem

Verwarm de oven voor tot 180°C.

Rol het vel kruimeldeeg uit en snij of steek er een cirkel uit ter grootte van de bodem van de bakvorm of de taartring.

Voor wie een ronde taartvorm gebruikt: smeer een laagje boter over de bodem en bepoeder het met een beetje bloem.

Schuif de taartbodem in de voorverwarmde oven van 180°C en bak het deeg goudbruin krokant. (Volg de bakinstructies die op de verpakking vermeld staan.)

TIP: Snij eventueel een ster uit het restje deeg en prik ze op een (stukje) satéstok. Bak deze decoratie tegelijk goudbruin krokant.

De vulling: roompudding (crème suisse) met sinaas

Giet de melk in een steelpan of kleine kookpot en breng ze op een matig vuur tot tegen het kookpunt.

Spoel de sinaasappel schoon. Schil met een dunschiller lapjes oranje schil van de vrucht. Laat ze citrussmaak afgeven aan de melk.

Scheid de eieren en doe enkel de dooiers in de mengkom van de keukenmachine. (Het eiwit kan je gebruiken voor een latere bereiding. Je kan het probleemloos invriezen.)

Weeg de juiste hoeveelheid suiker en doe deze bij de dooiers. Laat de klopper van de keukenmachine draaien tot je een 'ruban' verkrijgt. Dat is een bleke egale massa, waarin de suikerkristallen volledig zijn opgelost.

Laat de keukenmachine verder draaien en voeg het puddingpoeder met vanillesmaak toe.

Zeef de warme melk en breng ze kort aan de kook. Schenk een klein deel ervan bij het dooiermengsel. Laat de machine nog kort draaien.

Zet de rest van de warme melk terug op een matig tot zacht vuur en schenk er het dooiermengsel in. Roer meteen en onophoudelijk met de garde tot je een dikke pudding krijgt. (banketbakkersroom).

TIP

Kijk uit dat er geen klontering is, of dat de bodem van de pan aanbrandt. De smaak van aangebrande melk helpt de pudding definitief om zeep.

Giet de pudding op een grote vlakke schotel en bedek de dikke laag met vershoudfolie. Druk de folie tegen de pudding zodat er geen vel op komt. Laat de pudding afkoelen en opstijven. (Bereid intussen de soezen.)

Zodra de pudding koud en opgesteven is, klop je de slagroom op tot yoghurtdikte.

Schep de pudding in een mengschaal en klop hem los met een garde. Spatel er vervolgens de half opgeklopte room door tot je een gladde romige vulling met sinaasappelaroma krijgt.

Snij de punt van de plastic spuitzak en plaats er een smal spuitmondje in. Schep de roompudding in de zak en bewaar de crème koel.

De soezen bakken

Weeg en meet alle ingrediënten zorgvuldig.

Zet een kookpot op een matig vuur en giet het water in de pot. Snij de vanillestok overlangs door en schraap met een mespuntje de zaadjes uit de beide helften van de peul.
 Doe ze in de melk, gevolgd door de boter.

Roer en laat de boter smelten. Zet het vuur op een laag pitje en strooi de bloem in de warme melk. Roer met een houten lepel tot je een mals egaal beslag krijgt. Ga door tot je een biscuitgeur ruikt en het stevig beslag behoorlijk droog is.

Neem de pot van het vuur. Voeg het eerste ei toe en roer tot krachtig tot het in het beslag verwerkt is. Verwerkt de rest van de eieren op dezelfde manier tot je een beslag krijgt dat zo compact is als stopverf. Dit vraagt wat inspanning.

Roer tenslotte een snuifje zout door het beslag en schep het in de (plastic) spuitzak.

Neem de ovenplaat (of evt. 2 ovenplaten) uit de oven en verwarm het toestel tot 180°C.

Bedek de ovenpla(a)t(en) met een vel bakpapier. Knip de top van de spuitzak, plaats een breed rond spuitmondje en schep het beslag in de zak. Spuit identieke toefjes soezenbeslag op het papier. Laat voldoende ruimte tussen de porties beslag, want het volume zal tijdens het bakken verdubbelen. Kies voor toefjes met een diameter en hoogte van zo'n 2 cm.

Maak je vingertoppen nat en druk daarmee de kleine pieken die op elk toefje beslag staan, vlak.

Bak de soesjes gedurende 20 tot 25 minuten in de oven van 180°C, en laat de goudbruine luchtige balletjes nadien even afkoelen.
(De gaartijd is sterk afhankelijk van het type oven.)TIP: Je kan de soesjes al een dag eerder bakken. Bewaar ze in een afgesloten doos. Wanneer je wil serveren, verstuif dan wat water over de bolletjes en schuif ze nog enkele minuten in een warme oven.

De ganache maken

Schenk de room in een steelpannetje en doe er de boter bij. Verwarm de room tot tegen het kookpunt, op een matig vuur.

Neem een schaal en breek de chocolade in stukjes. Giet er de warme room over. Blijf roeren tot het laatste stukje donkere chocolade weggesmolten is.

De soezenboom opbouwen en afwerken

Gebruik de taartbodem van kruimeldeeg als basis voor je bouwsel.

Vul de soezen met de roompudding. Maak met een mespunt een kleine opening in de zijkant van elke soes, druk er het spuitmondje in en vul elk gebakje met een portie van de crème.

Bedek een stevige (plastic) beker met aluminiumfolie, en gebruik deze als structuur om rond te bouwen.

Plaats de beker op de taartbodem en spuit rondomrond een laagje roompudding op de taartbodem. Dompel de bovenzijde van elke soes in de ganache bouw een eerste cirkel van gevulde soezen.

Bouw zo verder tot je een kegelvormige soezentoren krijgt, naar het model van een kerstboom.

Kleef gekleurde chocoladesnoepjes in de kleverige ganache. Zo imiteer je kerstlichtjes of kerstballen. Gebruik je fantasie om er een feestelijke boom van te maken.

Als je een kerstster hebt gebakken van een restje kruimeldeeg, prik ze dan voorzichtig door de bovenste soes van de boom.

Bewaar de boom op een koele plek en serveer het dessert bij een verse kop koffie of thee.

Dagelijkse Kost een.be