Lamskroon met kruidenkorstje

Een lamskroon is het favoriete stukje vlees van heel veel mensen. Het is mals en ziet er tegelijk altijd feestelijk uit. Bovendien is peuzelen toegestaan. Jeroen stopt de lamskroon in de oven met een heerlijke kruidenkorst, hij serveert daarbij een aardappel-groentegarnituur en een zalig portosausje.

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 0.5 bussel peterselie
  • 0.5 bussel kervel
  • 0.5 bussel bieslook
  • enkele takjes dragon
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 teentje look
  • peper
  • zout
  • 50 g paneermeel
  • 1 lamskroon
  • klont boter
  • klontje boter
  • 1 ajuin
  • salie
  • enkele takjes rozemarijn
  • een scheut porto
  • 0.5 liter runderfond
  • 0.5 ajuin
  • 8 shiitake paddenstoel
  • 1 bussel lente-uitje
  • 2 aardappel
  • een klontje boter
  • peper
  • zout
  • een klontje boter

Benodigdheden

  • een blender
  • een zeef

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De kruidenkorst

Smelt de boter in een pannetje.

Snij de peterselie, kervel, dragon en bieslook grof en doe ze in de blender.  Voeg het teentje look een lepel mosterd toe.  

Kruid af met peper en zout.  Giet de gesmolten boter bij in de blender en mix fijn.

Voeg paneermeel toe aan de kruidenmix.  Blender opnieuw tot je een kruidenpapje hebt.

Laat de kruidenboter opstijven in de koelkast.

De lamskroon

Snij de lamskroon proper en ontvlies.  Kruid met peper en zout.

Smelt de boter en schroei de lamskroon dicht aan beide zijden.

Leg de lamskroon in een ovenschotel en wrijf de bovenzijde in met de kruidenboter.

Bak de lamskroon in een oven van 180°C gedurende 8 à 10 min.  Check regelmatig.

De portosaus

Snij de ui fijn. Smelt een klontje boter in een pannetje, bak de ui en eventuele vleesrestjes van de lamskroon.

Voeg de salie en rozemarijn toe.  Blus met een flinke scheut porto en laat even inkoken.

Voeg de rundsfond toe en laat verder inkoken.

De groentjes

Versnipper de halve ui en scheur de shitake in stukken.

Snij het groen van de lenteuitjes in kleine stukjes.  Schil de aardappelen en snij in kleine blokjes.

Smelt de boter en bak de ui aan.  Voeg de aardappelblokjes toe.  Laat even bakken en voeg dan de paddenstoelen toe.  Kruid af met peper en zout.

Laat even bakken en voeg dan de lentuitjes toe.  Laat verder bakken tot de aardappelblokjes klaar zijn.

Werk af en serveer

Haal de lamskroon uit de oven en hou warm onder een aluminiumfolie.

Zeef de saus en roer er een klontje boter onder.

Zet de lamskroon nog even onder de grill, vlak voor het serveren. 

Leg een beetje groenten op het bord, snij het vlees tussen 2 kroontjes door en leg op de groenten.  Werk af met een beetje portosaus en serveer.

Lamskroon met kruidenkorstje