Vier keer hapjes voor kerst

Een kerstmenu vraagt om een uitgebreid aperitief. Jeroen heeft een kwartet van eenvoudige recepten verzameld voor hapjes die de aanloop naar het diner smakelijk kunnen opfleuren.

Er zijn chips met een guacamoledip, toastjes met wildpaté en perenmoes, of met kruidenkaas en zure haring. Wie een warm hapje wil serveren kan kleine broodkroketten met sardienen bakken. Vier keer smakelijk, vier keer hapklare eenvoud.

Ingrediënten

  • 1 zoete aardappel
  • 1 eetlepel currypoeder
  • 1 snuifje paprikapoeder
  • 1 snuifje lookpoeder
  • cayennepeper
  • zout
  • 1 avocado
  • 0.25 limoen
  • 2 takje koriander
  • scheutje olijfolie
  • 4 sneetje rozijnenbrood
  • 4 plak hazenpaté
  • 0.5 peer
  • kervelpluksels
  • scheutje ciderazijn
  • scheutje olijfolie
  • peper
  • 400 g brood
  • 1 blik sardine
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 0.25 bussel platte peterselie
  • peper
  • 150 g zwarte olijven
  • 2 ansjovisfilet
  • 0.5 limoen
  • handvol peterselie
  • snuifje cayennepeper
  • snuifje paprikapoeder
  • scheutje olijfolie
  • 4 sneetje pompernikkel
  • 2 haringfilet
  • 2 eetlepel roomkaas
  • 1 eetlepel room
  • dille
  • bieslook
  • 1 koffielepel peperbolletjes
  • zout

Benodigdheden

  • een friteuse met frituurolie
  • een (Chinese) mandoline
  • een kleine uitsteekring
  • (diameter ong. 5 cm)
  • een hakmolen of blender
  • een vel vershoudfolie
  • een friteuse

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Kruidige bataatchips met guacamole

Snij de rijpe avocado middendoor tot tegen de pit. Geef beide helften een kwartslag en verwijder de pit. Verdeel de avocado in kwarten en schep het vruchtvlees los.

Verzamel het vruchtvlees in een mengschaal en schenk er een beetje fijne olijfolie bij. Plet de avocado met een vork.

Knijp er wat limoensap bij, voeg wat (grof) zeezout toe en een voorzichtige snuif cayennepeper.

Spoel de koriander en snipper de blaadjes zeer fijn. Ook de kruiden gaan in de guacamole.

Voeg naar smaak extra olijfolie toe en meng de guacamole grondig. Bewaar de saus koel in een afgesloten potje.

Maak een droge kruidenmengeling met currypoeder, (gerookt) paprikapoeder, lookpoeder en een beetje cayennepeper. Voeg ook een snuif zout toe.

Gebruik een (Chinese) mandoline om de zoete aardappel en de klassieke aardappel in langwerpig ovale schijfjes van ongeveer één millimeter dik te snijden.

Verhit de friteuse met olie tot 150°C om de bataatchips te bakken. (Let op: Voor chips van een klassieke aardappel verhoog je de temperatuur tot 180°C.) Leg de chips één voor één in de olie en bak ze krokant in beurten, zodat de schijfjes niet aan elkaar vastkleven. Zodra de belletjes in de olie verdwijnen, zijn de chips gaar.

Laat de oranje (of goudgele) schijfjes (zoete) aardappel uitlekken op keukenpapier en bepoeder ze met wat van de kruidenmix en wat zout.

Rozijnentoast met hazenpaté en perenmoes

Schil de peer en snij het deel dat je nodig hebt in kwarten. Verwijder het klokhuis en snij het vruchtvlees in plakjes. Snij ze vervolgens eerst in reepjes en tenslotte in piepkleine blokjes, ook wel als brunoise gekend.
Druppel een beetje olijfolie en een scheutje ciderazijn over de stukjes peer. Voeg een voorzichtig beetje peper toe.
Steek rondjes uit de dikke sneetjes rozijnenbrood. Druppel er een beetje olijfolie over. Toast de rondjes mild krokant onder de ovengrill of in een broodrooster. Kijk uit, de toastjes kunnen snel verbranden.
Beleg elk rondje krokant rozijnenbrood met een identiek rondje hazenpaté.
Schep een lepeltje van de perenblokjes bovenop de (hazen)paté en werk de toastjes af met kervelpluksels

Viskroketjes van sardienen met een olijvendip

Snij het stuk bruin brood mét korst in dobbelstenen en doe ze in de hakmolen of blender. Laat de machine draaien tot het brood verkruimeld is.
Stort de inhoud van het blik sardienen in tomatensaus in een schaaltje. Verwijder eventueel de fijne visgraatjes, al vind ik dat niet noodzakelijk.
Spoel de platte peterselie, verwijder de stelen en pluk de blaadjes los.
Doe de sardienen met saus bij het gemalen brood, samen met de kappertjes, de peterselieblaadjes en wat peper van de molen.
Laat de hakmolen of blender opnieuw draaien tot je een egaal mengsel overhoudt.
Kneed en rol het vochtig broodmengsel met sardienen tot balletjes met een diameter van ongeveer 3 centimeter.
Bedek het bord met kroketjes met een vel vershoudfolie en bewaar ze koel.
Schep de ontpitte zwarte olijven in de beker van de blender, of in je hakmolen. Wie geen olijven op olie gebruikt voegt best een extra scheut olijfolie toe.
Voeg de zoute ansjovisfilets toe, samen met de takjes peterselie, een snuif paprikapoeder, een voorzichtig snuifje cayennepeper en wat vers limoensap.
Laat de machine draaien tot je een gladde tapenade verkrijgt.
Proef en voeg naar smaak een beetje zout toe.
Laat vooraf gekoelde kroketten op kamertemperatuur komen.
Verhit de friteuse tot 180 - 190°C.
Bak de kroketjes in beurten tot ze een goudbruin korstje hebben. Frituur niet teveel stuks in één keer en geef ze de tijd om tot in de kern warm te worden.
Serveer de krokante balletjes met een potje dipsaus van zwarte olijven erbij.

Pompernikkel met verse kruidenkaas en zure haring

TIP: Je kan het compacte donkere brood ook vervangen door zuurdesembrood.
Spoel de verse kruiden. Pluk de taaie steeltjes van de peterselie en de dille weg. Snipper de kruiden samen met de bieslook zo fijn mogelijk.
Plet de roze peperbolletjes fijn.
Schep de roomkaas in een schaaltje en roer er de fijne groene kruiden door en de roze peper. Proef en voeg naar smaak een snuifje zout toe en wat peper van de molen.
Snij elk sneetje pompernikkel in 2 identieke driehoeken. Laat de zure haring even uitlekken, snij elke filet eerst overlangs in twee en vervolgens middendoor.
Smeer op elke toast wat verse kruidenkaas en leg er een kwartje zure haringfilet bovenop. Werk elk toastje af met de ringen opgelegde ui die in de pot haringfilet ronddrijven.
Vier keer hapjes voor kerst