Winterse minestrone

Seizoensgroenten als rapen, spruiten, savooikool, pastinaak en peterseliewortel geven de volle smaak aan deze Italiaanse klassieker. Voeg de korst van een stuk Parmezaan en een stevige ‘runderbavette’ toe aan de winterse minestrone en je krijgt een ‘one pot wonder’ dat een feest is voor al je zintuigen.

Ingrediënten

  • 3 liter runderbouillon
  • 500 g runderbavette
  • 3 stengel selder
  • 2 wortel
  • 1 pastinaak
  • 2 boterraap
  • 0.25 savooikool
  • 200 g spruiten
  • 2 aardappel
  • 2 peterseliewortel
  • 1 ui
  • 2 teentje knoflook
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • 1 Parmezaanskorst
  • 1 blik tomaat
  • 1 blik witte bonen
  • scheutje olijfolie
  • 5 blaadje laurier
  • 3 tijm
  • peper
  • zout
  • Parmezaanse kaas

Benodigdheden

  • een soepketel

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Ontdooi en verwarm 3 l runderbouillon. Je kan ook zelf een verse ketel bouillon klaarmaken.

tip
Deze minestrone heeft een krachtige, blanke fond nodig, getrokken van runderbeenderen met merg, wortel, prei, selder, laurier, tijm, peperbollen en kruidnagel.

De minestronesoep

Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn. Kneus de knoflook met een mes.
Was de selder en snijd hem in kleine stukken. Schil de wortelen, de pastinaak en de rapen en snijd ze in kleine blokjes (brunoise).
Verwarm een scheut olijfolie in een soepketel. Fruit de ui en doe er de knoflook bij. Voeg er de selder, de wortelen, de pastinaak en de rapen aan toe en laat stoven. Roer regelmatig om.
Doe de tomatenpuree in de soepketel en laat een minuut mee bakken. Giet er de warme bouillon bij.
Leg de bavette en de Parmezaankorst in de soep.
Breng de bouillon aan de kook en laat op een zacht vuur garen met het deksel schuin op de ketel.
Snijd intussen de savooikool in fijne repen. Snijd het kontje van de spruiten en snipper ze fijn. Doe kool en spruiten bij de soep.
Schil de aardappelen en de peterseliewortels. Snijd ze in blokjes en doe ze bij de soep.
Doe de bonen in een zeef en spoel ze onder koud stromend water. Doe ze samen met de tomatenblokjes bij de soep.
Leg de laurier en de tijm in de soep. Kruid met peper en zout.
Laat de soep minstens anderhalf tot twee uur garen op een zacht vuur. Het vlees moet zo gaar zijn dat het uit elkaar valt.
Breng de soep op smaak met peper en zout. Haal de bavette uit elkaar met een lepel. Giet de minestrone in kommen of soepborden en werk af met Parmezaankrullen.
Winterse minestrone