20 sauzen voor je volgende barbecue

Vanaf een graad of 20°C mag de barbecue van stal. Tijdens zo’n feestmaaltijd vloeien niet alleen de drankjes maar ook de sauzen rijkelijk. Nood aan wat inspiratie? Laat je leiden door de lekkerste barbecuesauzen van Dagelijkse kost.

Klassiekers

1. Mayonaise

Verse mayonaise die je helemaal zelf maakt, smaakt zoveel beter dan dezelfde saus in potjes. Deze mayonaise is ook de perfecte basis voor allerhande bereidingen, van vinaigrettes tot salades. Met wat extra smaakmakers zoals look-limoen, paprika of tijm heb je al snel een origineel barbecuesausje met een twist. Maak wel een bescheiden hoeveelheid, want huisbereide mayonaise is slechts een weekje houdbaar in de koelkast.

2. Bearnaise

Als de basis (de gastrique) goed zit, is bearnaisesaus maken eigenlijk poepsimpel en onweerstaanbaar lekker. Bij een perfect gebakken biefstuk, entrecote of stuk gegrilde kip.

3. Ketchup

Zin in een flesje homemade ketchup? Deze populaire koude saus wordt bereid op basis van tomaat en gekarameliseerde suiker met specerijen. Haalbaar voor iedereen en leuk om mee te variëren. Wat denk je van zelfgemaakte chiliketchup, zoete paprikaketchup of curryketchup?

4. Cocktailsaus

Je weet nu hoe je verse mayonaise en verse ketchup maakt. Liever het beste van de twee? Ga dan voor cocktailsaus bij de barbecue. Heerlijk bij vis en gegrilde scampi's, in een salade of gewoon met een stukje stokbrood. Cocktailsaus is trouwens meer dan een kwak mayonaise mengen met een kwak ketchup. Dit recept is net dat tikkeltje verfijnder.

5. Lookdipsaus

Griekse yoghurt, mayonaise, look, mierikswortel, rode chili, bieslook en limoen. Dat zijn de ingrediënten voor een smaakvolle lookdip. Fantastisch bij zowel vis als vlees! Of probeer deze dip eens in plaats van lookboter bij een aardappel in de schil.

6. Tartaar

Tartaar van het huis bereid je voortaan zelf. Het wordt zelfs nog beter: dit sausje kan je zonder probleem een dag op voorhand maken. Deze rijke tartaar is de perfecte dip voor stukjes gebakken vis, scampi's en zelfs frietjes of gebakken aardappelen. Laat je gaan!

7. Dragonsaus

Een romige en fijne dragonsaus met sherry verwacht je misschien niet op een barbecue. De verrassing zal des te groter zijn wanneer jij met je zelfgemaakte dragonsaus aan tafel staat. Dit kruid is bijzonder lekker bij kip.

8. Andalousesaus

Alle brochetten en kipsatés op een stokje, deze kruidige zelfgemaakte andalousesaus is de favoriet van jong én oud.

9. Samuraisaus

Hou je van pittig? Dan is deze verse samuraisaus iets voor jou. Zon of niet, van deze mayonaise met sambal en tomaat krijg je het gegarandeerd warm.

Specials

10. Paprikasalsa

Salsa is de ideale combinatie van groenten en saus. Deze zuiders getinte paprikasalsa is speels in de mond en dus het perfecte sausidee voor je volgende barbecue. Heerlijk bij een stuk gebraden kip, worst of een malse biefstuk!

11. Spekvinaigrette

In plaats van vlees op de barbecue doet Jeroen vlees in zijn saus. Enfin, vinaigrette. De gezouten spekjes gaan samen met look, rozemarijn, tijm en sherry in een kommetje. De smaken komen heerlijk samen bij gebakken vlees, vis (in papillot) én salades.

12. Dipsaus met plattekaas

Fris, frisser, plattekaas! Bij dit recept heb je dubbel prijs: twee smakelijke recepten voor een dip op basis van platte kaas met een originele kruiding. Heerlijk bij merguez, gevogelte en scampi's.

13. Barbecuesaus

Bye knijpflesje, deze huisbereide gerookte barbecuesauzen zijn niets vergeleken met de variant uit de winkel. Ga je voor een zoete barbecuesaus of een pittige versie? Aan jou de keuze! Zet de ribbetjes, chicken wings en andere barbecuetoppers alvast klaar!

14. Peperboter

Aardappelen in de schil mogen niet ontbreken aan tafel. Al kan je deze verse peperboter net zo goed over een perfect gebakken entrecote of steak laten smelten. Wauw!

15. Dressing met zure room

Ook deze dressing met zure room, honing, mosterd en dille kan tellen als lekkere extra bij gepofte aardappelen, gegrilde vis of een frisse salade. 

16. Piperade

Piperade is iets tussen een groentegerecht en saus. De typisch Baskische bereiding op basis van ui, look, tomaat en paprika is om duimen en vingers bij af te likken. Jeroen braiseert de groenten op de barbecue en bereidt er een brochette van konijnenfilet en gerookt spek bij, maar piperade kan je ook bij vis, rood vlees en gevogelte serveren. Attack!

17. Chimichurri

Chimichurri is een krachtig sausje op basis van olie en groene kruiden dat meestal bij rundvlees geserveerd wordt in Argentinië. Al doet deze saus het ook prima bij lamsvlees en varkensvlees op de barbecue!

18. Mangodip

Deze friszoete dip op basis van mango staat perfect op elke barbecuetafel. Snel klaar, supermakkelijk en een heerlijk zomerse smaak!

19. Picklesmousseline

Al eens gedacht aan een heerlijk luchtige Hollandaise afgewerkt met verse pickles tijdens de barbecue? Nee? Dan is dit jouw teken om deze fantastische saus aan je gasten te serveren. 't Is makkelijker dan je denkt! 

20. Bierketchup

Een knaller van formaat om het af te leren. Huisgemaakte bierketchup is alles waar je van droomt voor je volgende barbecue. Het smaakt écht even lekker als het klinkt.

devierseizoenen Created with Sketch.

De 4 seizoenen