Homemade chiliketchup

Stap voor stap naar een pikante portie chiliketchup. Met dit recept maak je een royale hoeveelheid, zodat je wat extra saus in de koelkast kunt bewaren.

Ingrediënten

  • 320 g kristalsuiker
  • 2 dl water
  • 4 sjalot
  • 100 g gember
  • 6 tomaat
  • 2 rode chilipeper
  • 2 teentjes look
  • 4 stengels citroengras
  • 4 limoenblaadjes
  • 280 g tomatenpuree
  • 1 scheut vissaus
  • 1.5 dl natuurazijn
  • 3 eetlepel maïszetmeel

Benodigdheden

  • een grote stevige zeef
  • een hakmolen
  • een blender of staafmixer

Partners

Bereiding

Homemade chiliketchup

Schep de suiker in een ruime pot of pan en schenk er een scheut water bij. Breng de suiker aan de kook op een matig tot stevig vuur. Roer niet in de kokende suiker.

Pel intussen de sjalotten en het stuk gember en snij beide ingrediënten in grove stukken. Snij ook de tomaten en de rode chilipepers grof. Pel de tenen look. Doe alles in de beker van je hakmolen of werk met een staafmixer.

Snij de taaie stengels citroengras in grove stukken en doe die samen met de limoenblaadjes in de hakmolen.

tip
Limoenblad kan je gedroogd of diepgevroren kopen. Ik verkies de ingevroren versie die te koop is in de oosterse supermarkt. De blaadjes kan je lang bewaren in de diepvries.

Schep de geconcentreerde tomatenpuree erbij en voeg ten slotte een scheutje zoute Thaise vissaus toe. Of vervang de saus door een snuif zout.

Hak en mix alle ingrediënten tot pulp.

Schep het gehakte mengsel bij de kokende karamel, zodra de bleke suikerstroop begint te verkleuren. Roer nu pas in de saus. Giet er de azijn bij en laat de ruwe chiliketchup minstens 20 minuten inkoken op een matig vuur.

Zeef de ingekookte chiliketchup. Doe dat in meerdere beurten. Roer en druk met de bolle kant van een pollepel in de zeef, tot er alleen droge pulp in achterblijft. De pulp gooi je weg.

Geef de ketchup nu de juiste dikte. Breng de rode saus opnieuw aan de kook in een hoge pan. Proef en voeg naar smaak extra vissaus of wat zout toe. Doe een scheutje koud water in een beker en schep het maiszetmeel (maizena) erbij. Roer tot het bindmiddel opgelost is.

Schenk het bleke papje bij de hete chiliketchup en roer met de garde tot de saus gebonden is. Schenk de saus in flesjes of bokalen en laat de chiliketchup afkoelen.

Homemade chiliketchup