Hamburger met ketchup van zoete paprika’s

Een klassieke hamburger met deze keer geen mayonaise maar een zelfgemaakte ketchup van zoete puntpaprika. Als onderdeel van een grote barbecue of een volwaardige maaltijd op zich. Hoe dan ook, iedereen zal ervan smullen. 

Ingrediënten

  • 4 rode puntpaprika
  • 80 g kristalsuiker
  • een scheut water
  • 2 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 1 tomaat
  • enkele takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 2 koffielepels tomatenpuree
  • 80 g sherryazijn
  • zout
  • peper
  • cayennepeper
  • 400 g rundergehakt
  • 100 g collier
  • 20 g paneermeel
  • 1 ei
  • zout
  • peper
  • 1 rode ui
  • 1 coeur de boeuftomaat
  • 2 augurken
  • 0.25 krop Romeinse sla
  • 4 hamburgerbroodje

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De ketchup

Warm de barbecue op en grill de puntpaprika’s kort zodat ze een gerookte smaak hebben.

Zet een pot op het vuur en giet er een scheut water en de suiker in.

Pel de sjalot en snijd in grove stukken. Pel de knoflook en snijd in stukjes.

Verwijder het kroontje van de tomaat en snijd in stukken.

Verwijder het vel en de zaadjes van de puntpaprika’s. Snijd ook de puntpaprika in stukken.

Gaar alle groenten mee met de siroop.

Voeg er de tijm en laurier aan toe.

Roer de tomatenpuree en sherryazijn er doorheen.

Laat op een zacht vuur pruttelen.

Verwijder de tijm en laurier uit de ketchup.

Mix de ketchup tot een fijn geheel.

Zeef de ketchup.

Voeg naar eigen smaak eventueel nog een scheut sherryazijn toe, een snuif zout en een draai van de pepermolen. Voeg als laatste wat cayenne toe.

Laat goed afkoelen in de koelkast.

De hamburgers

Leg het gehakt en de gemalen collier samen met het paneermeel en het ei in de mengkom van de keukenrobot en meng onder elkaar. Breng op smaak met een snuif zout en een draai van de pepermolen.

Verdeel het gehakt in het aantal gewenste porties en vorm tot een hamburger. Laat rusten in de koelkast.

Bak de hamburgers op de barbecue.

Afwerken en serveren

Pel de rode ui en snijd in ringen.

Snijd de coeur de boeuf en augurken in schijfjes.

Spoel de sla en snijd in stukken.

Snijd de broodjes in twee en besprenkel met olijfolie. Rooster kort op de barbecue.

Bouw je hamburger op en smullen maar!

Hamburger met ketchup van zoete paprika’s