Zelf zalm roken is gemakkelijker dan je denkt. Je hebt er alleen een barbecue en een speciaal rookplankje voor nodig dat minstens een nacht in water geweekt isDe gepofte aardappelen met zure room dressing passen perfect bij dit gerecht.
Ingrediënten
- 4 zalmfilet
- 4 aardappel
- 0.5 krop ijsbergsla
- 1 komkommer
- 1 ui
- 1 avocado
- 0.33 bussel bieslook
- 0.25 bussel platte peterselie
- olijfolie
- dragonazijn
- grof zout
- peper
- zout
- 4 eetlepel zure room
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepel graanmosterd
- 0.5 bussel dille
Benodigdheden
- een rookplankje
- aluminiumfolie
- barbecue
Bereiding
Voorbereiding
De gerookte zalm
Verwarm de barbecue tot ongeveer 180 °C.
Haal de zalm uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen.
Spoel het zand van de aardappelen en kook ze ongeveer 10 minuten voor in gezouten water.
Wikkel elke aardappel in aluminiumfolie en strooi er wat grof zout over. Giet een likje olijfolie in het pakketje en sluit goed.
Leg de aardappelen op de barbecue en laat ze ongeveer 20 tot 30 minuten garen.
Maak intussen de salade.
Snipper de ijsbergsla fijn. Snijd de komkommer van de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes (julienne).
Pel de ui en snijd hem in fijne ringen.
Meng de ijsbergsla met de komkommer en de ui.
Pel de avocado, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in plakjes. Schep ze door de salade.
Snijd de bieslook in staafjes. Trek de blaadjes van de peterselie. Meng de kruiden ook door de salade.
Meng een scheut olijfolie met een scheut dragonazijn en kruid met peper en zout. Meng deze dressing door de salade. Doe dat heel voorzichtig met je handen zodat je de groenten niet kneust.
Leg de zalm op het rookplankje. Kruid met peper en zout en druppel er wat olijfolie over.
Zet het plankje in de barbecue en laat de zalm 15 minuten roken onder deksel.
Dressing met zure room
Afwerken en serveren
Haal de aardappelen uit de aluminiumfolie en snijd ze open.
Serveer de warm gerookte zalm met de salade en een gepofte aardappel. Lepel er wat dressing met zure room over en werk af met een snuif grof zout.