Kippenbouten met dragonsaus en kroketten

Kip en verse dragon zijn de beste maten in de keuken. Terwijl de kippenbouten in de oven garen maakt Jeroen een romige en fijne dragonsaus met sherry. Serveer het klassiek gerecht met een verse salade, op basis van eikenbladsla en kroketten.

Ingrediënten

  • 4 kippenbout
  • 2 sjalot
  • 2 blaadje laurier
  • 1 eetlepel mosterd
  • 4 dl kippenbouillon
  • 1 dl sherry
  • 1 dl room
  • 0 kippenkruiden
  • 0 cayennepeper
  • 0.5 bussel dragon
  • 0 boter
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 1 eikenbladsla
  • 1 sjalot
  • 0 peterselie
  • 0 bieslook
  • 0 scheutje walnotenolie
  • 0 scheutje azijn
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0 diepvrieskroketten

Benodigdheden

  • evt. een friteuse
  • een zeef
  • een staafmixer

Partners

Bereiding

De kippenbouten met dragonsaus

Ontdooi en verwarm een portie kippenbouillon. Je kan ook zelf verse kippenbouillon maken.

Kruid de kippenbouten met een flinke snuif kippenkruiden en een voorzichtige snuif cayennepeper. Wrijf de specerijenmix in het vlees.

Verwarm de oven voor tot 170°C.

Smelt boter in een ruime pan of stoofpot op een matig vuur. Leg de bouten erin en geef ze langs de beide zijden een goudbruin korstje.

Vermijd dat de boter verbrandt. Voeg tussendoor een extra klontje koude boter toe.

Snij de gepelde sjalotten eerst overlangs in twee en vervolgens in fijne lange repen.

Rits de blaadjes van de takjes dragon. Bewaar de smaakvolle takjes om ze straks in de saus te laten meekoken en zet de blaadjes opzij om de saus af te werken.

Leg de bouten in een ovenschaal en schuif ze in de voorverwarmde oven van 170°C, gedurende ongeveer 35 tot 45 minuten. (Controleer de gaarheid.)

tip
Zet tussendoor de ovengrill even op zodat het kippenvel extra krokant wordt.

Vervang het meeste braadvet van de kip door een beetje verse boter. Stoof in de pan of stoofpot de lange snippers sjalot, tot ze een beetje kleur krijgen. Voeg de takjes van de dragon toe en blaadjes laurier. Schenk er vervolgens de sherry over, roer en laat het meeste vocht wegdampen.

Schep de mosterd erbij, voeg bouillon toe en een scheut room. Kruid de saus met versgemalen peper en een snuif zout. Roer en laat ze ongeveer 20 minuten pruttelen en inkoken op een zacht vuur.

Spoel tussendoor de eikenbladsla en laat het groen uitlekken. Maak er een smakelijke sla van met fijne snippers sjalot, peterselie en bieslook. Breng ze op smaak met wat walnotenolie (of fijne olijfolie), een scheutje (dragon)azijn, peper en zout.

Schep de saus door een zeef en druk ze aan met de bolle zijde van een pollepel. Gooi de droge pulp weg.

Doe klontjes koude boter in de saus en mix ze glad en schuimig.

Snij de dragonblaadjes in fijne snippers en roer ze door de saus.

Bak de aardappelkroketten goudbruin en serveer kip, met saus, sla en kroketten.

Kippenbouten met dragonsaus en kroketten