Chicken wings met een pittige barbecuesaus

Kippenvleugeltjes zijn helemaal niet duur en ze smaken heerlijk. Voorzie wel de tijd om ze lang te laten garen in een niet al te hete oven, zo wordt het kippenvlees botermals. In dat opzicht is een smakelijk kippenvleugeltje geen fast food!

Maak er wat meer klaar en je zet meteen een volwaardige lunch of diner op de tafel. En zodra het weer het toelaat, bak je de wings toch gewoon op de barbecue. Serveer er knapperige selderstengels bij samen met een simpel en pittig barbecuesausje zonder artificiële rooksmaak.

Ingrediënten

  • 12 kippenvleugel
  • 0.5 dl ketchup
  • 2 eetlepel honing
  • kippenkruiden
  • snuifje currypoeder
  • snuifje cayennepeper
  • snuifje lookpoeder
  • snuifje gedroogde tijm
  • snuifje barbecuekruiden
  • zout
  • 0.5 dl olijfolie
  • 40 g gember
  • 1 teentje look
  • 1 rode chilipeper
  • 15 cl ketchup
  • 1 eetlepel Engelse saus
  • 2 eetlepel sojasaus
  • scheutje sesamolie
  • scheutje Britse HP sauce
  • 2 eetlepel bruine suiker
  • 4 selderstengel

Benodigdheden

  • een keukenpincet
  • een vel bakpapier of een ovenmatje van siliconen
  • een vel aluminiumfolie
  • een staafmixer of blender
  • een dunschiller

Partners

Bereiding

De kippenvleugels

Controleer de kippenvleugeltjes op achtergebleven fijne pennen. Gebruik een pincet om ze te verwijderen.  Hou de ovenschaal bij de hand en verwarm de oven voor op 140°C. Maak intussen een pittig glazuur klaar voor de kippenvleugels.

Neem een mengschaal en doe er de ketchup, de honing, de olijfolie en alle gedroogde kruiden in, samen met een snuifje zout. Experimenteer gerust met je persoonlijke kruidenmix. Roer, proef het mengsel en controleer of er voldoende pit in zit.

Leg een vel bakpapier of een siliconenmatje op de ovenschaal. Schik de kippenvleugels erop en schep er de kruidige saus over. Zorg ervoor dat de elke vleugels een jasje saus krijgt. Gebruik je (propere) handen om alles even te mengen.

Dek de ovenschaal af met een vel aluminiumfolie en schuif de ovenschaal in de oven van 140°C. Laat de chicken wings 2 uur garen tot het kippenvlees botermals is.

De barbecuesaus

Schil het stukje gember en snij het in kleine stukjes.

Pel de look en snij het teentje in zeer kleine stukjes.

Snipper ook de chilipeper fijn. Wie geen al te pikante saus wenst, haalt er best vooraf de zaadjes uit.

Doe de snippers gember, look en chilipeper in een mengbeker. Voeg de ketchup toe, de Engelse saus, de sojasaus en een voorzichtig scheutje sesamolie. Wie toevallig een flesje typisch Britse HP saus (‘brown sauce’) in huis heeft kan hiervan ook een scheutje toevoegen.

Schep de bruine suiker erbij voor een zoete toets.

Zet de staafmixer in de saus en mix ze glad. Je kunt ook een blender gebruiken. Zet de saus nog even opzij, tot de kippenvleugels gaar zijn.

tip
Wie een fluweelzachte saus wenst, kan ze zeven. Druk de saus met de bolle kant van een lepel doorheen de zeef.

De afwerking

Spoel de selderstengels en schil ze met een dunschiller om taaie vezels te verwijderen. Het fijnste loof kan je zonder probleem aan de stengels laten zitten.

Snij de stengels in gelijke stukken van ongeveer 8 cm lang. Snij die stukken vervolgens overlangs door tot je fijne repen krijgt. Dit zijn ‘batonettes’.

Haal de gare kippenvleugels uit de oven en verwijder het zilverpapier. Verhoog de oventemperatuur tot 180°C.

Schuif de schaal met chicken wings opnieuw in de hete oven en laat ze nog 10 tot 15 minuten bakken op 180°C. Zo kan het vel van de kippenvleugels een beetje krokant worden.

Serveer de warme kippenvleugels met een potje barbecuesaus erbij en een glas vol fijne en knapperige selderstengels. Vergeet het schaaltje niet om de kaalgepeuzelde botjes in te gooien!

Chicken wings met een pittige barbecuesaus