Entrecote met peperboter, gepofte aardappel en groene salade

Hoog tijd om de barbecue van stal te halen. Jeroen gaat aan de slag met een heerlijke entrecote en serveert deze met een pittige pepersaus in de vorm van kruidenboter en gepofte aardappel. Serveer er een fris biertje bij en je dag kan niet meer stuk!  

Ingrediënten

  • 800 g entrecote
  • 4 aardappel
  • zout
  • olijfolie
  • peper
  • grof zout
  • 30 g peperbolletjes
  • 1 sjalot
  • 200 g boter
  • enkele blaadjes dragon
  • 1 teentje look
  • 1 koffielepel steakpeper
  • 0.5 citroen
  • dragonazijn
  • gemengde sla
  • slaolie
  • 0.25 bussel bieslook
  • een beetje citroensap

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat de barbecue heet worden. Haal het vlees tijdig uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen. Verwarm ook de oven voor op 75°C.

Was de aardappelen grondig en kook ze gaar in gezouten water.

Kruid het vlees aan beide kanten met peper, zout en olijfolie. Gaar het vlees ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Spoel de peperbolletjes en kook ze een eerste keer op in een scheutje water.

Giet de peperbolletjes vervolgens af en kook ze een tweede keer op.

Snijd één helft van de sjalot heel fijn en doe ze in een mengkom met de zachte boter. Houd de andere helft apart.

Snijd enkele dragonblaadjes fijn en voeg deze met een geraspt teentje look bij de boter en de sjalot. Meng het geheel al een eerste keer onder elkaar.

Giet de peperbolletjes af en doe ze in de beker van de cutter. Voeg er een koffielepel steakpeper (gemalen peper) aan toe en hak het geheel fijn.

Meng ook de gemalen peper met het citroensap en een flinke snuif zout onder de boter. Stort de boter uit op een vel aluminiumfolie en rol op tot een worst. Laat de boter opstijven in de koelkast.

Giet de aardappels af als ze gaar zijn. Leg iedere aardappel apart in een vel aluminiumfolie, giet er een scheutje olijfolie over en kruid bij met een snuifje grof zout. Plooi de aluminiumfolie vervolgens dicht.

Snijd de andere helft van de sjalot in ringen en doe ze in een mengkom. Giet er de dragonazijn over en laat de sjalot garen.

Haal het vlees uit de oven. Gaar de aardappelen ongeveer 10 minuten op de barbecue.  Gril het vlees 5 minuten aan iedere kant.

Was de sla grondig en voeg toe aan de sjalot. Breng de salade op smaak met de slaolie, zout en peper. Meng het geheel onder elkaar.

Versnipper de bieslook. Meng de bieslook onder de zure room en breng verder op smaak met het citroensap, peper en zout.

Haal het vlees en de aardappelen van de barbecue. Snijd het vlees tegendraads in kleinere stukken.

Schik enkele stukken vlees op het bord. Snijd de peperboter in schijfjes en leg enkele schijfjes op het vlees.

Snijd de aardappel in twee en leg deze bij het vlees. Lepel wat van de zure room met bieslook over de aardappel. Serveer met de salade.

Entrecote met peperboter, gepofte aardappel en groene salade