Gebraden lamsbout met chimichurri en een zuiderse puree

Chimichurri is een saus op basis van olie en kruiden die meestal bij rundvlees geserveerd wordt in Argentinië. Jeroen maakt er een lekker stuk lamsvlees bij en een zachte puree met olijven.

Ingrediënten

  • 2 rode paprika
  • 1 chilipeper
  • 1 teentje knoflook
  • 0.5 bussel peterselie
  • 0.5 bussel basilicum
  • olijfolie
  • 3 eetlepel rode wijnazijn
  • komijnpoeder
  • oregano
  • paprikapoeder
  • tijm
  • peper
  • zout
  • 1 lamsbout
  • 1 ui
  • 2 teentje knoflook
  • boter
  • rozemarijn
  • tijm
  • peper
  • zout
  • 800 g aardappel
  • 150 g olijf
  • scheutje melk
  • zout
  • 1 eierdooier
  • 1 bussel rucola

Benodigdheden

  • een hakmolen met S-vormig mes
  • een ovenschaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

Chimichurri

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd de paprika’s in grote stukken en verwijder de zaadjes. Snijd de chilipeper in de lengte in twee. Leg ze in een ovenschaal.
Sprenkel olijfolie over de groenten en kruid met peper en zout.
Laat 20 tot 25 minuten in de oven roosteren.
Haal de schaal uit de oven maar zet de oven niet af.
Pel de knoflook en snijd de geroosterde chilipeper in stukjes. Doe de look met de chili en de olie uit de ovenschaal in de hakmolen en kruid met komijn, oregano en paprikapoeder.
Mix en voeg eventueel een extra scheutje olijfolie toe. Breng op smaak met gedroogde tijm. Doe de salsa in een kom.
Snipper de peterselie en de basilicum. Meng ze door de saus.
Schil de geroosterde paprika’s en snijd ze in kleine blokjes. Doe ze ook bij de saus. Breng op smaak met zout en een scheutje rode wijnazijn.

Lamsbout

Kruid de lamsbout met peper en zout.

Verhit een klontje boter in een hoge pan en schroei het vlees rondom dicht.

tip Als de boter te snel kleurt, doe je een klontje koude boter in de pan.

Pel de ui en snijd hem in grote stukken. Leg de ui onder en rond de lamsbout. Zo brandt de boter niet aan.

Kneus de knoflook en leg de tenen ook in de pot. Doe er rozemarijn en tijm bij.

Dek de pan af met een deksel en zet 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal het vlees uit de oven en draai het om.

Laat rusten.

Puree

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
Hak de olijven met een beetje van de olie fijn.

Plet de aardappelen met een scheutje melk en een eierdooier. Doe er de gehakte olijven bij en breng op smaak met een snuifje zout.

Afwerken en serveren

Snijd het vlees in plakken.
Serveer het lam met chimichurri en aardappelpuree. Geef er wat rucola bij.
Gebraden lamsbout met chimichurri en een zuiderse puree