Ribbetjes met gepofte aardappel, gebakken ui en bierketchup

Een knaller van formaat voor op de barbecue! Boterzachte gegrilde vleesribben, een gepofte aardappel met gebakken ui, zure room en huisgemaakte bierketchup. Jazeker: het smaak even lekker als het klinkt!

Ingrediënten

  • 2 eetlepel cajunkruiden
  • snuif cajunkruiden
  • 1 koffielepel lookpoeder
  • 1 koffielepel gedroogde tijm
  • 4 eetlepel bruine suiker
  • 120 g bruine suiker
  • 2 eetlepel grof zout
  • 1.5 kg vleesrib
  • 2 dl appelsap
  • 1 dl whisky
  • 4 frietaardappelen
  • scheut olijfolie
  • scheutje olijfolie
  • 3 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 1 teentje look
  • 30 g gember
  • 1 rode chilipeper
  • 2 tomaat
  • snuif gerookt paprikapoeder
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • 1 dl xeresazijn
  • 2 dl bier
  • klontje boter
  • 4 eetlepel zure room
  • 1 bussel bieslook
  • 1 koffielepel maïzena
  • snuifje Provençaalse kruiden

Benodigdheden

  • Zeef

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de barbecue voor tot 160°C.

Meng de cajunkruiden met het paprikapoeder, het lookpoeder, de gedroogde tijm, de bruine suiker en het grof zout.

Leg de ribben in een ovenschaal Wrijf de droge rub in het vlees van de ribben en giet het appelsap en de whiskey erbij. Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats de ovenschaal in het midden van de bbq. Laat de ribben 3 uur rustig garen onder een gesloten deksel op ongeveer 160°C.

Spoel de aardappelen en kook ze net niet gaar in gezouten water.

Laat een scheut olie heet worden in een diepe pan. Snijd de ui grof en de gember en de look fijn en voeg hem toe aan de ui. Voeg alles toe in de pan en laat stoven.

Snijd de chilipeper fijn en voeg hem toe. Verwijder de kroontjes van de tomaten, snijd de tomaten in blokjes en voeg ze toe. Breng op smaak met cajunkruiden en gerookt paprikapoeder. Laat alles nog wat stoven.

Voeg er de tomatenpuree, de bruine suiker en de azijn aan toe. Blus met het bier en breng het geheel aan de kook, voeg een snuif zout toe en laat voor de helft inkoken.

Pel de uien en snijd ze in halve maantjes. Laat een klont boter smelten in een pan en bak de uien bruin.

Doe de zure room in een kommetje. Snipper wat bieslook fijn en meng hem onder de zure room. Kruid met peper en zout en rasp er een teentje look bij. Meng alles goed onder elkaar en hou even apart.

Schep de ingrediënten voor de bierketchup in de pot van de blender en mix alles fijn. Duw de ketchup door een zeefje en breng hem weer aan de kook. Meng de maïzena met een scheutje water en roer het onder de ketchup tot de ketchup mooi gebonden is. Laat de ketchup afkoelen in een potje.

Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en sprenkel er wat olijfolie over. Kruid de aardappelen met peper, zout en Provençaalse kruiden.

Verhoog de temperatuur van de bbq naar 200°C en rooster de aardappelen en de ribben op de hete grill.

Snijd de aardappelen doormidden en schik ze op een plank. Leg de vleesribben erbij. Breng wat rucola op smaak met azijn, olie en peper en zout en serveer de sla erbij`. Lepel er wat ketchup bij. Schep wat gebakken uien op de aardappel en werk af met een lepel zure room.

Ribbetjes met gepofte aardappel, gebakken ui en bierketchup