Eenvoudige hapjes voor Kerst

Wij Belgen trappen een feestje het liefst op gang met een lekker aperitiefhapje. Maar op een dag als Kerstmis of Nieuwjaar wil je ook geen uren in de keuken staan, toch? Dagelijkse kost serveert je daarom ruim 21 eenvoudige maar indrukwekkende aperitiefideeën om jezelf en je gasten extra te verwennen.

1. Spring rolls

Waag je eens aan een gezonde en kleurrijke spring roll. Je kent deze gevulde rolletjes van rijstpapier misschien als snack of lunch. In mini-versie zijn ze ook leuk als aperitiefhapje. Je kan bovendien eindeloos variëren met de vullingen afhankelijk van wat er in het seizoen is. 

2. Oesters op drie manieren

Oesters zijn en blijven smakelijke zeediertjes waar een feestelijk etiket aan vasthangt. Als je dan ook nog eens kan kiezen tussen drie verschillende bereidingswijzen van oester, dan is het feest compleet. Jeroen serveert oesters ‘natuur’, oesters met een pittige oosterse vinaigrette én gebakken oesters met – jawel – een ketchupdip. Laat je verrassen!

3. Apero toastjes met zelfgemaakte toppings

Een zelfgemaakte topping op toast: dat is gegarandeerd een succes! In dit recept maakt Jeroen drie verschillende toppings om zuurdesemtoast mee te beleggen. Als eerste een topping met bouilliesalade, een soort vleessalade, vervolgens een iets klassieker toastje met zalm en eiersalade en tot slot een vegetarische variant met broccolicrème en geitenkaas. Voor ieder wat wils dus!

4. Aperitiefbord met rodebietenummus en zalm

Sharing is caring. Dit groot aperitiefbord met hummus, knäckebröd, gerookte zalm en een lekkere salade is er om te delen. En de kleuren knallen even hard als een fles bubbels!

5. Retro kersthapjes

Gerechten met een nostalgisch retrogevoel zijn misschien een beetje uit de tijd, maar dat betekent niet dat ze niet meer gesmaakt worden. Bij zo’n chique aperitief van de jaren stillekes horen witloofblaadjes gevuld met garnaalsla, toastjes met zalmmousse en warme zakouski met een smeuïge visvulling. Ook de garnalencocktail, bisque, varkenswangen en gebakken uier horen thuis in dit rijtje van aperitiefhapjes met een hoog retrogehalte.

6. Maatjes, appel-komkommersla en Libanees flatbread

Jeroen bakt geen zoete maar wel Libanese broodjes, meer bepaald platbrood of ‘flatbread’. Hij breekt het krokant gebakken brood in stukken en creëert er een hapje van met tartaar van jonge haring en een appel-komkommersalsa. Het resultaat? Een originele appetizer geïnspireerd op het Midden-Oosten!

7. Toast met everzwijnpaté en sjalottenconfituur

Een tijdloos hapje uit de oude Dagelijkse kost-doos: een krokant gebakken toast met everzwijnpaté en verse sjalottenconfituur. Drie componenten die je heel makkelijk op voorhand kan bereiden en de dag zelf alleen nog maar hoeft samen te brengen op een mooi bord.

8. Blini met geitenkaas en gerookte makreel

Blini’s dat zijn kleine aperitiefpannenkoekjes die je kan beleggen met allerlei lekkers. In het verleden maakte Jeroen al eens blini’s of Russische pannenkoeken met zalm en zure room. In dit recept vervangt hij de klassieke smaken door gerookte makreel en een crème van geitenkaas.

9. Kersthapjes uit de wereldkeuken

Jeroen laat zich graag inspireren door andere culturen en keukens met als resultaat drie originele kersthapjes met smaken vanover de hele wereld. Het eerste hapje is een pissaladière, een soort klein pizzaatje uit Frankrijk. Daarnaast zijn er ook zelfgemaakte falafelballetjes met wortel en dadel. Het laatste hapje is een quesadilla met portobello, cheddar en jalapeño’s.

10. Twee hapjes met gerookte vis

Een hapje met gerookte vis is altijd een goed idee. Al moet het niet altijd gerookte zalm zijn, toch? Deze feestelijke hapjes met makreel en forel hebben ook een rijke smaak, en zijn minstens even gemakkelijk om te maken.

11. Kleine wildburgers met veenbessen

Zelfs een hamburger kun je omtoveren tot een verfijnd en feestelijk warm hapje. Dit is een recept voor mini-burgers van wildgehakt, met een zoetzure appelcompote, wat veenbessenconfituur en frisse waterkers, geserveerd tussen twee krokante rondjes getoast brood. 

12. Bladerdeegtaart met zalm en spinazie

Dit hartige bladerdeegtaartje met zalm, spinazie en daslook is een origineel en lekker hapje om te delen aan de feesttafel. Ideaal als je even iets anders wil serveren dan de klassieke bladerdeeghapjes uit de oven. 

13. Bruschetta

Spaanse pintxo’s, zoals tapas in het Baskisch genoemd worden, zijn ideaal als je graag je hapjes van tevoren klaarmaakt. Je kan de basis van elke tapa bewaren in de koelkast en afwerken wanneer je gasten gearriveerd zijn. In dit trio zit een bruschetta met zwarte pens en aardpeercrème, eentje met verse sambal en scampi’s en een versie met omelet, ricotta en gerookte zalm. Moeilijk kiezen, he?

14. Trio van makkelijke hapjes

Een Thaise wrap, toast met gerookte forel en dadels met spek. Deze hapjes zijn in een handomdraai klaargespeeld en vormen het perfecte trio om je drankje te vergezellen.

15. Auberginedip met pitabrood

Deze romige dipsaus van aubergines staat in de Syrische keuken ook wel bekend als ‘mutabal’. Serveer er gegrilde stukjes pitabrood bij en geniet!

16. Drie feestelijke hapjes

Drie fantastische hapjes om elk feest mee af te trappen: gamba’s, oesters en een focaccia met burratacrème. Meer moet dat niet zijn.

17. Aperitiefverrassingsbrood

Jeroen tovert een multigranenbrood om tot een verrassingsbrood gevuld met ‘salsa verde’ boter, chorizo en cheddar. Een verrassend lekker én makkelijk te bereiden aperitiefhapje.

18. Chorizo-scampi-prikkers met salsa verde

Voor dit warm hapje prikt Jeroen scampi, vlees en een bolletje zachte mozzarella op een stokje. De dikke garnalen worden vooraf gemarineerd om samen met een schijfje karatervolle Spaanse chorizo een smaakbommetje te vormen. Om het hapje compleet te maken zet hij er een potje koude kruidensaus bij, waarin iedereen de spiesjes naar hartenlust kan dippen.

20. Gerolde koekjes met geitenkaas en mini-croques met vijgenconfituur

Met dit recept maak je heerlijke bladerdeegkoekjes met geitenkaas en verrassend simpele mini-croques met vijgenconfitur. Twee voor de prijs van één dus!

21. Groentebeignets met sweet chili 

Deze groentebeignets zijn vegetarische aperitiefhapjes. In de beignets gaan rode paprika, selder en wortel en een heleboel andere smaakmakers. Ricotta en bloem maken ze smeuïg en toch voldoende stevig. Serveer de beignets warm met wat sweet-chilisaus. Hmmm!

Op zoek naar meer inspiratie voor je kerstmenu?

Ontdek hier alle kerstrecepten en andere kerstgerechten van Dagelijkse kost voor een geslaagd feest, van hapjes tot desserts.
culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie