Hummus van rode biet met gerookte zalm en knäckebröd

Sharing is caring. Dit groot aperitiefbord met hummus, knäckebröd, gerookte zalm en een lekkere salade is er om te delen. Laat het smaken samen!

Ingrediënten

  • 150 g speltbloem
  • 150 g roggebloem
  • 100 g tarwebloem
  • 0 zout
  • 2 eetlepel sesamzaadjes
  • 2 eetlepel zonnebloempitten
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 eetlepel maanzaad
  • 2 eetlepel koolzaadolie
  • 8 g gist
  • 250 ml water
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blik kikkererwten
  • 0 zout
  • 1 rode biet
  • 2 eetlepel zure room
  • 2 eetlepel tahini
  • 0 een halve limoen
  • 0 cayennepeper
  • 0 komijnpoeder
  • 4 stengels groene selder
  • 1 appel
  • 0 koolzaadolie
  • 0 appelazijn
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 2 rode biet
  • 0 enkele takjes munt
  • 0 enkele takjes koriander
  • 400 g gerookte zalm
  • 1 snuif za’atar

Benodigdheden

  • een keukenmachine met een kneedhaak
  • een deegrol
  • een kookpenseel
  • een hakmolen met S-vormig mes

Partners

Bereiding

Het knäckebröd

Verwarm de oven voor tot 210 °C.

Meng de speltbloem met de roggebloem en de tarwebloem in de kom van de keukenmachine. Voeg er een snuif zout, de sesamzaadjes, de zonnebloempitten, het lijnzaad en het maanzaad aan toe. 

Laat de keukenmachine draaien. Voeg er de koolzaadolie aan toe.

Los de gist op in het lauwe water. Giet het bij de droge ingrediënten en meng alles in de keukenmachine tot een elastisch deeg.

Bestuif een siliconenmatje (of een vel bakpapier) met een beetje bloem en leg het op een bakplaat. Leg er het deeg op en bedek met een tweede matje. 

Rol het deeg tussen de twee matjes dun uit met een deegrol.

Bestrijk het deeg met wat extra koolzaadolie.

Bak 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Draai het knäckebröd om en laat nog eens 10 minuten bakken.

Haal het knäckebröd uit de oven en laat het afkoelen.

De hummus

Kneus en pel de knoflook.

Giet de kikkererwten af.

Breng water aan de kook met een snuif zout. Kook de kikkererwten met de knoflook 5 minuten. Giet af en laat uitlekken. 

Snijd de rode biet in stukken en doe ze in de hakmolen met zure room, tahini, limoensap, een snuif zout, cayennepeper en komijnpoeder. Mix tot een glad mengsel.

Doe er de kikkererwten en de knoflook bij en mix tot hummus.

Laat de hummus rusten in de koelkast.

De salade

Gebruik de stengels uit het hart van de selder. Spoel ze en snijd ze in niet te kleine stukken.

Snijd de appel in reepjes.

Meng de selder met de appel. Breng op smaak met koolzaadolie, appelazijn, peper en zout.

Snijd de rode bieten in julienne en meng ze vlak voor het serveren door de salade.

Afwerken en serveren

Doe de hummus in een grote kom.

Leg de salade op de hummus. Werk af met blaadjes koriander en munt.

Verdeel er de gerookte zalm over.

Kruid met wat za’atar.

Breek het knäckebröd in stukken en serveer het bij de salade.

Hummus van rode biet met gerookte zalm en knäckebröd