Gerolde koekjes met geitenkaas en mini-croques met vijgenconfituur

Met dit recept maak je ongeveer 25 koekjes met geitenkaas, waarvoor de bereidingstijd 85 minuten bedraagt. Je verkrijgt ook ongeveer 8 mini-croques, met een bereidingstijd van 30 minuten.

Ingrediënten

  • 3 paprika
  • olijfolie
  • 200 g geitenkaas
  • room
  • 50 g pijnboompitten
  • bloem
  • 1 vel bladerdeeg
  • peper
  • tijm
  • 0.5 stokbrood
  • olijfolie
  • 100 g vijgenconfituur
  • 100 g Zwarte Woudham
  • 180 g mozarella
  • peper

Benodigdheden

  • een deegrol
  • een vel bakpapier of een bakmatje

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor de koekjes met geitenkaas, paprika en pijnboompitten

Leg de rode paprika’s ongeschild in een ovenschaal. Druppel er wat olijfolie over en plaats ze onder de ovengrill. Gril ze tot de taaie schil gebrande vlekken krijgt.

Laat de geroosterde paprika’s nadien wat afkoelen.

Doe de verse geitenkaas in de hakmolen van je keukenmachine en schenk er en scheutje room bij. Laat de machine draaien tot je een smeuïge smeerbare pasta krijgt. Vergelijk het met smeerkaas.

Strooi de pijnboompitjes in een pan en rooster ze goudbruin op een matig vuur. Blijf in de buurt en schud de pitjes af en toe even op. Ze kunnen snel verbranden.

Bepoeder je werkoppervlak met een beetje bloem en leg het vel bladerdeeg daarop. Leg de kortste zijde naar je toe. Rol het bladerdeeg (indien nodig) wat uit, zodat het een dunne lap wordt.

Spatel een dunne laag van de geitenkaas over het vel. Behoud aan de onderzijde en bovenaan een strook deeg die je niet instrijkt.

Strooi peper van de molen over het laagje kaas. Zout is overbodig.

Rits de blaadjes van de takjes tijm, en strooi ze over de hagelwitte kaas.

Maak de geroosterde paparika’s schoon. Da’s wat handenarbeid. Verwijder de schil van de paprika’s, scheur het vruchtvlees in grove stukken en veeg de pitjes weg.
Schik stukken gepelde paprika horizontaal op de kruidenkaas.
Strooi er de geroosterde pijnboompitjes over en rol de rijkelijk gevulde lap bladerdeeg op. Nu is het zaak om de dikke rol wat uit te strekken.
Leg twee grote vellen vershoudfolie boven mekaar. Rol de bladerdeegbereiding in het plastic vel en trek de rol strak aan, waardoor de rol gevuld deeg een beetje ‘verslankt’. Fixeer de uiteinden van de folie.
Leg de ingepakte rol bladerdeeg in de diepvries. Laat ze minstens een half uur opstijven, zodat je er makkelijk koekjes kan van snijden. Laat de rol niet door en door bevriezen.
Snij de rol in ronde koekjes van ongeveer 1 centimeter dik. Gebruik een vlijmscherp mes. Schik de schijfjes op een bakmatje (of een vel bakpapier) op de ovenschaal.
Bak de koekjes in de voorverwarmde oven van 180°C, gedurende ongeveer 30 tot 35 minuten.
Serveer de koekjes warm.

Voor de mini-croques

Snij het stokbrood haaks in dunne sneetjes van zo’n centimeter dik. Probeer om zoveel mogelijk identieke sneetjes brood te verkrijgen.

Leg een bakmatje of een vel bakpapier op een ovenschaal.

Schik de helft van de sneetjes stokbrood erop en druppel er een beetje olijfolie over.

Toast ze een beetje krokant in een hete oven van 160°C tot 180°C. Da’s een kwestie van minuten. Hou nadien de oven warm.

Smeer een laagje vijgenconfituur op de getoaste schijfjes brood.

Drapeer bovenop de confituur wat flinterdun gesneden zwarte Woudham.

Leg daarbovenop een plakje mozzarella en strooi er een beetje peper van de molen over.

Dek elk gevuld stukje brood af met een tweede sneetje stokbrood en druppel er een zuinig beetje olijfolie over.
Bak de crocques goudbruin in de hete oven, tot de mozzarella gesmolten is.
Gerolde koekjes met geitenkaas en mini-croques met vijgenconfituur