Assortiment bruschetta

Jeroen maakt Spaanse pintxo’s, zoals tapas in het Baskisch genoemd worden.

De basis van elke tapa kun je gemakkelijk van tevoren klaarmaken en bewaren in de koelkast. Zo heb je haast geen werk meer om de hapjes af te werken als de gasten gearriveerd zijn.

Ingrediënten

  • 1 stokbrood
  • 200 g aardpeer
  • 1 ui
  • boter
  • scheutje room
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
  • 2 eetlepel mosterdzaad
  • 2 water
  • 2 eetlepel sherryazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 zwarte pens
  • boter
  • 2 sjalot
  • 1 rode chilipeper
  • 1 teentje knoflook
  • 70 g tomatenpuree
  • 2 koffielepel sherryazijn
  • 2 koffielepel honing
  • zout
  • 8 scampi
  • scheutje olijfolie
  • 1 limoen
  • 100 g ricotta
  • 50 g kruidenkaas
  • bolletje wasabipasta
  • 4 ei
  • 0.5 bussel bieslook
  • 0.5 bussel peterselie
  • 0.25 bussel kervel
  • scheutje melk
  • boter
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 100 g gerookte zalm
  • 4 koffielepel haringeitjes

Benodigdheden

  • hakmolen met S-vormig mes

Partners

Bereiding

Voor alle bruschette’s

Snijd kort voor het serveren het stokbrood in schuine plakken. Rooster ze krokant in de oven of broodrooster.

Bruschetta met zwarte pens en crème van aardperen - Crème van aardperen

Pel de ui en snipper hem fijn.
Smelt een klontje boter in een pan en stoof de ui.
Schil de aardperen en snijd ze in stukjes. Doe ze bij de ui.
Doe een klein scheutje water (of bouillon) bij de aardperen en zet een deksel op de pan. Laat ze onder deksel garen op een laag vuur.
Zet tegen het einde van de kooktijd het deksel schuin op de pan zodat het vocht kan verdampen. Laat de aardperen helemaal zacht worden.
Doe de aardperen in de hakmolen met een klontje boter en een scheutje room. Mix ze tot een gladde crème en breng op smaak met een snuifje peper, zout en nootmuskaat.
Bewaar de aardperencrème in de koelkast.

Bruschetta met zwarte pens en crème van aardperen - Kaviaar van mosterdzaad

Meng het mosterdzaad met water, azijn en suiker in een steelpannetje.
Breng het mengsel aan de kook en laat op een heel zacht vuur alle vocht verdampen.

Bruschetta met zwarte pens en crème van aardperen - Afwerken

Snijd de pens in schuine plakken. Smelt een klontje boter in een pan en bak de plakjes op een zacht vuur.
Bestrijk enkele plakken geroosterd stokbrood met aardperencrème. Leg er enkele plakjes pens op en werk af met een lepeltje mosterdkaviaar.

Bruschetta met verse sambal en scampi’s - Sambal

Pel de sjalotten en snipper ze heel fijn. Snijd het pepertje fijn. Voor een pittige sambal, laat je de zaadjes zitten. Kneus en pel de knoflook. Hak de look fijn.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een steelpan en stoof de sjalot met de look en de chilipeper.
Bak de tomatenpuree even mee.
Roer er honing en azijn door en kruid met een snuifje zout.
Doe de mengeling in de hakmolen en mix fijn.
Bewaar de sambal in een afgesloten potje in de koelkast.

Bruschetta met verse sambal en scampi’s - Afwerken

Pel de scampi’s en verwijder het darmkanaal.
Snijd een limoen in heel dunne partjes.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de scampi’s. Kruid ze met een snuifje peper en zout.
Bestrijk enkele plakken geroosterd stokbrood met sambal. Leg er een gebakken scampi op en werk af met een plakje limoen.

Bruschetta met omelet, ricotta en gerookte zalm

Meng de ricotta met de kruidenkaas en wasabi naar smaak. Bewaar het mengsel in de koelkast.
Klop de eieren los met een scheutje melk en kruid met peper en zout.
Snipper de bieslook, kervel en peterselie fijn en doe ze bij de eieren.
Smelt een klontje boter met een scheutje olijfolie in een pan en bak een dikke omelet op een zacht vuur. Zet een deksel op de pan zodat de omelet kan stollen. Bak de omelet vlak voor de gasten arriveren.

Bruschetta met omelet, ricotta en gerookte zalm - Afwerken

Bestrijk enkele plakken geroosterd stokbrood met de wasabicrème.
Leg er een stukje omelet op en werk af met een plakje gerookte zalm en een koffielepel haringeitjes.
Assortiment bruschetta