Groentebeignets met sweet chili-saus

Deze groentebeignets zijn vegetarisch aperitiefhapjes. In de beignets gaan rode paprika, selder en wortel en een heleboel andere smaakmakers. Ricotta en bloem maken ze smeuïg en toch voldoende stevig. Serveer de beignets warm met een eenvoudig Oosters dipsausje.

Ingrediënten

  • 250 g ricotta
  • 6 bloem
  • 1 ei
  • 1 wortel
  • 1 stengel selder
  • 0.5 paprika
  • 1 lente-uitje
  • 1 chilipeper
  • 0.5 teentje look
  • 20 g gember
  • sojasaus
  • sesamolie
  • munt
  • koriander
  • tandoori-kruiden
  • peper
  • zout
  • 0.5 paprika
  • 0.5 bussel bieslook
  • 4 mayonaise
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 4 eetlepel chilisaus
  • paprikapoeder
  • cayennepeper
  • zout

Benodigdheden

  • een keukenmachine met hakmolen
  • een dunschiller
  • een friteuse met arachideolie

Partners

Bereiding

De beignets

Spoel de groenten schoon.
Rasp de wortel en schil de rode paprika. Snij de wortel, de selder en de nodige hoeveelheid paprika in grove stukken.
Pel het stukje look en plet het tot pulp.
Schil de gember en rasp het stukje knol fijn.
Snij de nodige hoeveelheid chilipeper in piepkleine stukjes en snij het bleke en lichtgroene deel van de lente-ui fijn.
Voeg alle ingrediënten samen in de pot van de hakmolen.
Puls de machine zo’n 6 keer kort, zodat de ingrediënten in kleine stukjes gemalen worden, die toch herkenbaar blijven.
Doe de groentemengeling in een ruime schaal en voeg de ricotta toe. Roer goed.
Breek het ei erin en schep er de bloem bij. Voeg de bloem lepel per lepel toe, tot je een beslag krijgt dat voldoende compact is om er beignets van de scheppen.
Voeg een snuifje roest-rode tandoorikruiden toe en ook een scheutje sojasaus.
Druppel er een klein beetje sesamolie bij. (Deze olie is zeer aromatisch.)
Spoel de takjes koriander en munt. Snij de blaadjes in fijne snippers. Voeg de verse kruiden toe aan het beslag.
Proef en kruid het mengsel met wat peper van de molen en een beetje zout.
Controleer of de vloeibare sausen het beslag niet te lopend gemaakt hebben. Voeg indien nodig een beetje extra bloem toe. Roer het mengsel grondig.
Tijd voor het sausje, alvorens de beignets te bakken.

De dipsaus

Snij het resterende deel van de rode paprika eerst in fijne reepjes en vervolgens in piepkleine blokjes.
Spoel de bieslook en snij de sprieten met een scherp mes in piepkleine rondjes.
Neem een mengschaal en schep er de mayonaise en de tomatenpuree in. Meng de twee grondig en voeg de stukjes paprika en bieslook toe.
Roer de dipsaus en voeg extra smaak toe met de zoete chilisaus, een snuifje paprikapoeder en een klein snuifje cayennepeper (naar smaak). Roer en proef.
Beslis of de smaken van de saus in balans zijn. Voeg eventueel wat extra zoete chilisaus toe.

De afwerking

Verhit de friteuse tot 180°C.

Schenk de dipsaus in een potje.

Vul telkens een eetlepel met een portie beslag en schuif dit voorzichtig in de hete olie. Bak de beignets gedurende zo’n 3 minuten. (De baktijd is afhankelijk van de grootte van de beignets. Bak één beignet om de ideale timing te testen.) Opmerking: Bak niet teveel beignets in één beurt. Zoniet loop je de kans dat ze aan elkaar vastkleven.

Laat de beignets een beetje uitlekken op een servet of een vel keukenpapier. Strooi er een klein beetje zout over.

Serveer de beignets heet, met de dipsaus gevaarlijk dicht in de buurt.

Groentebeignets met sweet chili-saus