Kleine wildburgers met veenbessen en appel

Zelfs een kleine hamburger kan omgetoverd worden tot een verfijnd warm hapje. Dit is een recept voor mini-burgers van wildgehakt, met een zoetzure appelcompote, wat veenbessenconfituur, frisse waterkers en geserveerd tussen twee krokante rondjes getoast brood. De basis-vleesbereiding van de kleine burgers is ook geschikt voor wie zelf een gourmetschotel samenstelt.

Ingrediënten

  • 250 g gemengd wildgehakt
  • 1 sjalot
  • 2 tijm
  • 20 g paneermeel
  • boter
  • peper
  • 2 appel
  • 1 eetlepel suiker
  • scheutje azijn
  • snuifje zout
  • 1 ei
  • 0.5 wit brood
  • 90 g veenbessenconfituur
  • 0.25 bussel waterkers

Benodigdheden

  • een kleine uitsteekring (diameter ongeveer 5 cm)

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de appelen en snij het vruchtvlees in hapklare blokjes.
Verhit een klontje boter of een scheutje olijfolie op een matig vuur en stoof daarin de appelstukjes.
Voeg tussendoor wat suiker toe en een scheutje ciderazijn. Zet een deksel op de pot. Laat het fruit 10 minuten stoven op een zacht vuur.
Plet de gare appelstukjes met een vork en voeg een klein snuifje zout toe.
Schep de gestoofde appelen in een schaaltje en laat de compote volledig afkoelen.
Pel de sjalot en snipper ze fijn.
Rits de blaadjes van de takjes tijm en hak ze in zeer fijne stukjes.
Verhit een klontje boter of een scheutje olijfolie op een matig vuur. Stoof de sjalotsnippers glazig. Roer af en toe en voeg tussendoor de gehakte tijm toe.

Doe het gehakt van wild in een mengschaal en voeg een ei toe. Roer tot het ei is vermengd en strooi er wat paneermeel bij. Kneed alles tot je een stevig hamburgergehakt krijgt.

Schep de gestoofde sjalot bij het vleesmengsel en roer. Beslis nadien of er extra paneermeel nodig is om een stevig maar niet te droog mengsel te krijgen. Kruid het hamburgergehakt met wat peper van de molen.
Verdeel het vlees in porties van ongeveer 30 gram. Rol elke portie vlees eerst tot een bal en druk die dan aan tot een kleine dikke hamburger.
Verzamel de mini-hamburgers op een schaal en zet ze koel.
Pluk de taaiste stelen van de takjes waterkers en spoel de blaadjes in (ijs)koud water. Laat ze gerust in het water liggen. Zo krijgen ze een opkikker tot wanneer je serveert.
Gebruik een kleine uitsteekring (vergelijkbaar met de maat van je mini-hamburgers) om rondjes uit de sneetjes wit brood te steken. Zorg ervoor dat je dubbel zoveel broodschijfjes hebt als dat er hamburgers zijn.
Leg de rondjes brood op een ovenschaal en toast ze goudbruin onder de grill.
Smelt een klontje boter in een ruime pan op een matig vuur. Bak daarin de kleine hamburgers goudbruin en gaar ze tot in de kern. Bak de mini-burgers 2 tot 3 minuten langs elke zijde. Werk in beurten als je een grote hoeveelheid kleine wildhamburgers bakt.

Afwerken en opdienen

Kies een vlakke schaal om het hapje te serveren.
Schep op de helft van de ronde toastjes een koffielepel zoetzure appelcompote.
Leg daarop een versgebakken miniburger.
Bedek elke hamburger met een schepje veenbessenconfituur én een fijn takje frisse waterkers.
Leg tenslotte bovenop elke mini-wildburger nog een tweede getoast broodschijfje en serveer het hapje.
Kleine wildburgers met veenbessen en appel