15 x zomerse recepten met paprika

Met paprika kan je alle kanten op. Knapperig, kleurrijk en bomvol smaak geeft deze veelzijdige groente een zomerse uitstraling aan je gerechten. Bovendien zit de groente barstensvol vitamine C. Rood, geel of groen? Of liever een extra zoete puntpaprika? Je kan paprika's stoven, bakken, grillen of roosteren tot een heerlijke basis voor tal van recepten met vlees, vis of een vegetarische maaltijd. Hoe je dat doet? Dat tonen deze recepten.

1. Hamburgers met paprikaketchup

Jeroen verrast zijn vrienden en familie graag met zelfgemaakte ketchup op basis van zoete puntpaprika's. De verse saus is lekker zacht en zoet van smaak. Heerblijk bij een klassieke hamburger! En de overschot? Die bewaar je voor de volgende barbecue of maaltijd natuurlijk. Iedereen zal ervan smullen.

2. Piperade met kip

Uien, look, paprika en tomaat zijn de ingrediënten van een klassieke piperade of piperrada. De mengeling van gestoofde groenten heeft Baskische roots en brengt je meteen in zuidserse sferen. Piperade smaakt heerlijk bij een eenvoudig stukje kip of deze brochette van konijn. Of gebruik de saus met paprika als salsa op een lekkere zuurdesemtoast.

3. Pasta met balletjes en paprikaroomsaus

Met dit gerecht gaan we de Italiaanse toer op. Polpette zijn Italiaanse gehaktballetjes. Jeroen serveert ze in een romige saus op basis van gekonfijte paprika's. Hij schuift de gehalveerde paprika's voor een half uurtje in de oven met een goede scheut olijfolie erbij. Daarna voegt hij ui, tomatenpassata en kruiden toe om er een romige, rode saus van te maken. Met wat pasta erbij heb je snel een volwaardige maaltijd met veel groenten en veel smaak!

4. Stoofpotje met paprika en chorizo

Dit recept is een ode aan een authentiek, Portugees gerecht dat Jeroen als kind op reis leerde kennen. Het gaat om een heerlijk, pittig stoofpotje van paprika en chorizo. Jeroen schilt de paprika en snijdt de groente in reepjes. Daarbovenop komt een crumble van aardappel en een eenvoudig spiegeleitje. Reis mee naar het zonnige Lissabon om er van deze topper te genieten.

5. Gele paprikasoep

Paprika is een dankbare groente om een lekker soepje van te maken. Jeroen roostert de paprika's eerst en werkt de soep af met een frisse basilicumolie. 

6. Kipbrochette met paprikaboter

Jeroen heeft een heerlijk alternatief voor het klassieke schijfje lookboter of hofmeesterboter: paprikaboter. Boter bereiden vraagt een beetje tijd, maar je kunt er een heel deel van invriezen en bewaren voor bv. de eerstvolgende barbecue. Serveer de boter met gebakken rijst met groenten en een kipbrochette die je helemaal zelf op een spies steekt.

7. Ratatouilletaartje met paprika en mozzarella

Een vegetarisch voorgerecht hoeft niet saai te zijn. Dit taartje brengt de smaken en de geuren van de Provence naar elke Vlaamse tafel. Doe er nog een kruidig slaatje, een originele coulis van rucola en een smeuïge schijf mozzarella bij, en de toon is gezet. 

8. Penne met kip, chorizo, paprika en romescopesto

Volgens Jeroen is alles met chorizo lekker. En chorizo is ook altijd lekker in combinatie met paprika. Voor deze pastaschotel gebruikt hij chorizo én kip, samen met een lekkere pasta-pesto met gekonfijte paprika's en tomaten. Voor de pesto haalt Jeroen zijn inspiratie bij de typisch Catalaanse romescosaus op basis van amandel, hazelnoot en pijnboompitten.

9. Portobelloburgers met paprikamayonaise

Groenten staan centraal in deze vegetarische bereiding want zowel de burgers als de saus bestaan uit groenten! De portobello (of portabella) is een indrukwekkende champignon, met een vlezige structuur en een volle smaak. Jeroen vult de gebakken paddenstoelen met een Zuiders mengsel met ricotta en serveert ze met een paprikamayonaise. Deze burger is zo rijkelijk, dat zelfs een echte vleesliefhebber er veel plezier aan zal beleven.

10. Gebraden piepkuiken met paprikasalsa

Met een verse salsa geef je eender welk gerecht instant een mediterrane toets. Zo ook dit gebraden piepkuiken. Jeroen combineert rode en gele paprika's voor een kleurrijk bordje!

11. Heek met peperonata

Wie een woordje Italiaans spreekt, kan vermoeden dat peperonata iets met paprika te maken heeft. Dit is een typisch Italiaans deelgerecht met paprika, tomaat en ajuin. Heerlijk bij een stukje gebakken vis op het vel, maar net zo lekker bij gegrild vlees. 

12. Paprika-tomatenchutney

Jeroen maakt een vegetarische hapje met een zoetzure chutney op basis van gestoofde paprika, tomaat en ui. Heerlijk op een geïmproviseerd toastje zoals deze havercakejes, op een stukje brood of met dipstokjes. 

13. Gevulde paprika's

Geen lijstje met paprika zonder gevulde paprika's. De klassieke gehaktvulling kennen we allemaal. Jeroen gooit het al eens graag over aan andere boeg. In dit recept vult hij de paprika's met een mengeling van Griekse rijst (orzo), aubergine, olijven en feta.

14. Stoofpot van paprika

In deze piperade speelt paprika een absolute glansrol. Dit typische gerecht uit het Baskenland (Spanje) met tomaat, paprika en ui heeft niet veel nodig. Wat gebakken gehaktballetjes en geroosterde aardappelen, en dit gerecht kan meteen toegevoegd worden aan je weekmenu.

15. Pijlinktvis met paprika

Deze pijlinktvis geserveerd met geroosterde paprika en kikkererwten is een gerecht om van te smullen, en hét bewijs dat paprika ook fantastisch lekker is in combinatie met vis en schaaldieren.

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie