Stoofpot van paprika met kalfsgehaktballetjes en geroosterde aardappelen

​​​​​​Een typisch gerecht uit het Baskenland staat vandaag op het menu. Piperade is een Spaans stoofpotje met tomaat, paprika en ui. Serveer er de gebakken gehaktballetjes en geroosterde aardappelen bij en dit gerechtje kan meteen toegevoegd worden aan je weekmenu! 

Ingrediënten

  • 800 g krielaardappelen
  • olijfolie
  • 1 snuif grof zout
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • 4 teentje look
  • peper
  • 800 g gemengd gehakt
  • 2 ei
  • 50 g paneermeel
  • 20 g Parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • 1 klontje boter
  • 1 ajuin
  • 3 teentje look
  • 2 rode paprika
  • 2 gele paprika
  • 1 snuif chilipoeder
  • 1 flinke snuif gerookt paprikapoeder
  • 1 snuif Provençaalse kruiden
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 4 tomaat
  • 200 g zwarte olijven
  • 4 koffielepel kappertjes
  • 1.5 dl water
  • enkele basilicumblaadje

Benodigdheden

  • Een diepe pan (met deksel)

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De krieltjes

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Spoel de krieltjes goed in koud water. Snijd de krieltjes in twee en leg ze in een ovenschaal. Sprenkel olijfolie over de krieltjes en strooi er wat grof zout over.

Breng de krieltjes verder op smaak met enkele takjes tijm en rozemarijn. Kneus de knoflook en leg de tenen bij de krieltjes. Schep ze door de aardappeltjes. Kruid met peper. Schuif de ovenschaal ongeveer 40 minuten in de oven, tot de krielaardappelen gaar zijn.

tip roer af en toe eens door de aardappelen, zodat de aardappelen stuk voor stuk garen.

De gehaktballen

Stort het gehakt met de eidooiers en het paneermeel in de kom van de keukenmachine en laat de machine even draaien. Breng het gehakt op smaak met de geraspte parmezaan.

Laat een flinke scheut olijfolie en een klontje boter heet worden in een pan. Vorm balletjes van het gehakt en bak de balletjes goudbruin in de hete vetstof.

De stoofpot

Pel de ajuin en snijd ze in halve maantjes. Pel de teentjes look en snijd in stukken.

Schep de balletjes uit de pan en zet ze aan de kant. Giet het teveel aan vetstof weg en zet de pan opnieuw op het vuur.

Stoof er de ajuin en de look in aan.  

Schil de paprika’s (optioneel) en snijd ze in twee. Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes. Voeg de reepjes paprika toe aan de stovende ajuin en look.

Breng de groenten op smaak met het chilipoeder, het gerookte paprikapoeder en de Provençaalse kruiden.

Voeg er de tomatenpuree aan toe en laat even meebakken.

Verwijder de kroontjes uit de tomaten en snijd de tomaten in blokjes. Voeg de blokjes tomaat toe aan de pan.

Doe de olijven en de kappertjes bij de stoofpot. Giet er een flinke scheut water bij voor extra vocht. 

Schep de gebakken balletjes in de stoofpot en laat het geheel nog minstens een kwartier pruttelen onder een deksel.

Haal de gare krielaardappelen uit de oven.

Serveer de krieltjes uit de oven bij de stoofpot van paprika’s en de gehaktballen. Werk het gerecht af met enkele basilicumblaadjes of verse takjes oregano.

Stoofpot van paprika met kalfsgehaktballetjes en geroosterde aardappelen