Heek met peperonata en polenta

Een heerlijk visgerecht met een zuiders temperament. Bak de ‘mooie meid’ of heek op het vel voor een krokante beet. Garneren doet Jeroen met twee typisch Italiaanse deelgerechten: polenta en peperonata met paprika, tomaat en ajuin.

Ingrediënten

  • 2 rode ui
  • een scheut olijfolie
  • een scheutje lookolie
  • extra teentje look
  • 2 rode paprika
  • 2 gele paprika
  • enkele takjes verse tijm
  • enkele takjes oregano
  • 3 blaadjes laurier
  • 4 tomaat
  • peper
  • zout
  • een scheutje azijn
  • 3 dl passata
  • 4 heekfilet
  • 8 dl water
  • 150 g polenta
  • enkele klontjes boter
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • enkele zwarte olijven

Benodigdheden

  • een garde
  • een rasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de rode ui en snijd ze in grove stukken.

Verhit een scheut olijfolie in een grote pan en stoof de rode ui aan.

Voeg een scheutje lookolie en eventueel nog een extra teentje look toe.

Schil de paprika’s en verwijder de pitjes. Snijd ze in grove stukken en stoof ze mee aan.

Snijd de tijm fijn. Voeg ze samen met de oregano en de laurierblaadjes toe aan de groenten.

Snijd de tomaten in blokjes en stoof mee aan.

Voeg tenslotte de passata en een scheutje azijn toe. Breng op smaak met een draai van de pepermolen en een snuif zout.

Verwarm een scheut olijfolie in een braadpan op een matig vuur. Kruid de heek op de vleeszijde met peper en zout en bak de vis op de velkant. Draai ze nadien kort om tot de vis gaar is.

Breng 8 dl water aan de kook.

Voeg de polenta toe aan het kokende water en laat garen. Roer er enkele klontjes boter en de Parmezaanse kaas onder met een garde.

Breng de polenta op smaak met wat peper en een snuifje zout.

Serveer enkele lepels polenta met een flinke schep peperonata en leg er een krokant gebakken stuk heek bovenop. Werk af met een paar zwarte olijven en enkele blaadjes oregano. Smakelijk!

Heek met peperonata en polenta