Kipbrochette met paprikaboter en rijst

Een schijfje lookboter of hofmeesterboter smaakt heerlijk bij tal van gerechten. Jeroen stelt een alternatief voor dat minstens zo goed zal smaken. Paprikaboter bereiden vraagt een beetje tijd, maar je kunt er een heel deel van invriezen en bewaren voor bv. de eerstvolgende barbecue. Serveer de boter 's met gebakken rijst met groenten en een kipbrochette die je helemaal zelf op een spies steekt.

Ingrediënten

  • 250 g hoeveboter
  • 2 paprika
  • 1 sjalot
  • 1 chilipeper
  • 0.5 teentje look
  • 0.5 citroen
  • 0 koriander
  • 0 olijfolie
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 250 g rijst
  • 2 wortel
  • 1 venkel
  • 30 g gember
  • 2 ui
  • 1 teentje look
  • 2 kipfilet
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 0 olijfolie
  • 0 kipkruiden
  • 0 peper
  • 2 ei
  • 0 olijfolie
  • 1 eetlepel sambal
  • 100 g erwten
  • 2 lente-uitje
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een zeef
  • vershoudfolie
  • een grilpan
  • satéstokjes

Partners

Bereiding

De paprikaboter

Haal de hoeveboter tijdig uit de koelkast. Laat ze op kamertemperatuur komen.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Leg de paprika’s ongeschild in een overschaal. Besprenkel ze met wat olijfolie.

Confijt de paprika’s in de hete oven van 180°C gedurende 30 tot 45 minuten.

Leg de paprika’s op je snijplank. Trek het vel eraf en verwijder het steeltje. Snij de sappige vruchten open en verwijder alle pitjes.

Rol het malse vruchtvlees van de paprika’s op en snij het zeer fijn. Doe het in een zeef en laat alles uitlekken. Duw even later het vruchtvlees tegen het gaas van de zeef. Druk er zoveel mogelijk vocht uit. (Het vocht dat je verzamelt kan je later gebruiken als paprikacoulis of verwerken in de soep.)

Pel de sjalot en snipper ze zo fijn mogelijk. Te grote brokjes smaken niet lekker in de paprikaboter.

Neem een mengschaal en doe er de hoeveboter in. Voeg de snippers sjalot, wat zout en een beetje peper toe. Knijp er een scheutje vers citroensap bij.

Snipper de rode chilipeper in piepkleine rode puntjes. Spoel de koriander en hak de blaadjes superfijn.

Pel de look en plet het stukje tot pulp. Doe de chilipeper, de koriander en de look in de mengschaal.

Voeg tenslotte ook het uitgelekte vruchtvlees van de geconfijte paprika’s toe.

Meng alles tot een veelkleurige fijne kruidenboter met heel fijne stukjes garnituur erin.

Leg een vel vershoudfolie op je werkvlak, schep er (een deel) van de paprikaboter op, pak ze in en rol ze tot een worst van zo’n 4 cm diameter.

Laat de rol(len) kruidenboter opstijven in de koelkast.

tip
Gebruik deze boter gerust bij allerlei andere gerechten, of serveer ze tijdens een barbecue.

De rijst en groenten voorbereiden

Kook de rijst gaar (zoals aangegeven op de verpakking van de fabrikant.)

Spoel vooraf alle groenten.

Verwijder het taaie hart van de venkel (bij de steel) en snij de groente in fijne stukjes.

Schil de wortelen en snij ze in kleine blokjes. Hou de stukjes venkel en wortel even apart in een schaaltje.

Schil de gember en pel de uien en de look. Snij alles in superfijne stukjes. Verzamel alles in een schaaltje.

De kipbrochetten

Snij de kipfilets in stukken van ongeveer 3 bij 3 cm..

Pel de ui en snij de bol in kwarten.

Schil de paprika, verwijder de zaadjes en snij de vrucht in grote stukken.

Stel de brochetten samen. Prik afwisselend een stuk paprika, een stuk ui en een blokje kipfilet op de satéstokken.

Bewaar de brochetten koel.

De afwerking

Verhit de grilpan op een stevig vuur. Gun de pan de tijd om gloeiend heet te worden.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Druppel een beetje (olijf)olie over de brochetten en bak ze één minuut langs elke zijde in de gloeiende grilpan.

Leg de brochetten in een ovenschaal en gaar ze nog ongeveer 15 minuten in de hete oven van 180°C.

Breek de eieren en kluts ze samen in een potje.

Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en bak er de stukjes ui, gember, look in. Voeg even later de stukjes wortel en venkel toe.

Roer tot de groenten beetgaar gestoofd zijn.

Giet de geklutste eieren erbij en roer tot ze gestolde stukjes roerei zijn.

Voeg naar smaak een beetje sambal toe, tenzij je niet zo van die pittige smaak houdt.

Voeg de rijst toe en laat alles nog even bakken.

Strooi de diepvrieserwten in de pan. Laat ze even warmte opnemen.

Snipper de lenteuitjes in fijne ringen en roer ze door de gebakken rijst. Proef en voeg naar smaak wat peper en zout toe.

Serveer een schep gebakken rijst met een warme kipbrochette. Werk het bord af met een schijfje paprikaboter.

Kipbrochette met paprikaboter en rijst