Havercakejes met paprika-tomatenchutney

“Iene miene mutte, 10 pond grutten, 10 pond kaas,...” zal je bekend in de oren klinken, maar wat zijn grutten? Grutten is gebroken graan en bestaat in verschillende soorten (haver, boekweit, …). Jeroen tovert er een vegetarische hapje mee op tafel. De krokant gebakken cakejes worden geserveerd met een zoetzure chutney. De cakejes komen hier al mooi tot hun recht, maar ze kunnen de basis zijn voor heel wat andere gerechten.

Ingrediënten

  • 200 g grutten
  • 6 dl groentebouillon
  • peper
  • zout
  • 1 teentje look
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 50 g boter
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 tomaat
  • olijfolie
  • 1 sjalot
  • 1 rode paprika
  • 1 teentje look
  • 1 flinke eetlepel kristalsuiker
  • 0.5 dl rode wijnazijn
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • enkele takjes tijm
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • zout
  • peper
  • enkele eetlepels bloem
  • 1 ei
  • 100 g panko
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • boter
  • enkele basilicumblaadje

Benodigdheden

  • Vershoudfolie
  • drie ovenschalen
  • een glazen bokaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Breng de groentebouillon aan de kook en voeg er de grutten aan toe. Kruid bij met peper en zout. Rasp er ook een teentje look bij. Roer er regelmatig door.

Zet het vuur uit als de grutten het vocht volledig hebben opgenomen. Meng er vervolgens de geraspte kaas en boter onder.

Breng de grutten verder op smaak met zout, peper en een fijngesneden takje rozemarijn.

De paprika-tomatenchutney

Emondeer de tomaten, snijd ze in vier en verwijder de zaadlijsten. Snijd vervolgens het vruchtvlees in blokjes.

kookvraag Emonderen

Zet een ruime casserole op het vuur met een flinke scheut olijfolie. Snijd een sjalot in ringen en stoof ze aan in de hete olie.

Schil de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees verder in stukken. Stoof de paprika aan in de olie bij de sjalot. Voeg ook nog de tomatenblokjes mee toe aan de sjalot en de paprika. Laat het geheel stoven.

Pel en snijd het teentje look fijn. Voeg ook toe aan de stovende groenten, gevolgd door de suiker en de rode wijnazijn.

Giet een likje olijfolie in een ovenschaal en stort er de grutten in uit. Span er een vel vershoudfolie over en duw zorgvuldig aan. Laat de grutten afkoel in de koelkast.

Voeg de tomatenpuree toe aan de chutney, gevolgd door enkele takjes fijngeneden tijm, gedroogde oregano, peper en zout.

Giet de chutney in een bokaal en laat verder afkoelen.

Neem er drie ovenschalen bij om te paneren. Vul één ovenschaal met enkele eetlepels bloem, klop in een andere ovenschaal het ei met de olijfolie los en vul de laatste ovenschaal met een mengeling van panko en geraspte Parmezaanse kaas.

Zet een pan op het vuur met een scheut olijfolie en een klontje boter.

Snijd het gruttenbeslag in blokjes, ongeveer de grootte van een fishstick, en paneer ze. Haal de blokjes eerst door de bloem, vervolgens door het ei en tenslotte door het pankomengsel. Bak de grutten krokant in de pan met de hete vetstof.

Leg de krokante grutten willekeurig op een bord. Lepel er de zelfgemaakte chutney bovenop. Werk de hapjes af met een blaadje basilicum.

Havercakejes met paprika-tomatenchutney