Stoofpotje van chorizo en paprika met crumble van aardappel en een spiegeleitje

Als kind reisde Jeroen vaak met de camper af naar Portugal. Hij verloor er zijn hart en is er na al die jaren nog steeds verzot op. In Lissabon ontdekte hij een eenvoudig en authentiek gerecht. Geïnspireerd op dat gerecht, zet hij een heerlijk stoofpotje van paprika en chorizo op tafel vergezeld van een aardappelcrumble en een spiegeleitje. Reis mee naar het zonnige Lissabon om er van deze topper te genieten.

Ingrediënten

  • arachideolie
  • 1 flinke scheut olijfolie
  • 200 g chorizo
  • 1 ajuin
  • 2 teentje look
  • 2 rode paprika
  • enkele takjes tijm
  • een takje rozemarijn
  • 1 snuif gerookt paprikapoeder
  • 1 flinke snuif paprikapoeder
  • 1 snuif oregano
  • een flinke eetlepel tomatenpuree
  • 1 dl witte wijn
  • 1 blik tomatenblokjes
  • zout
  • 1 koffielepel sriracha
  • 1 aardappel
  • 4 ei
  • peper
  • enkele plukjes waterkers

Benodigdheden

  • Een friteuse (optioneel)
  • een grove rasp
  • enkele vellen keukenpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de friteuse tot 130°C of laat een pannetje gevuld met arachideolie opwarmen tot 130°C. 

Zet een ruime pan met olijfolie op het vuur. Snijd de chorizo in schijfjes en bak ze in de hete olie. 

Snijd de ui en de teentjes look grof en voeg ze toe aan de chorizo. 

Schil de paprika’s (optioneel), verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees verder in reepjes. Stoof de reepjes mee aan in de pan. 

Breng het geheel op smaak met de tijm, de rozemarijn, gerookt paprikapoeder, paprikapoeder, oregano en de tomatenpuree. 

Blus vervolgens met witte wijn en de tomatenblokjes. 

Breng de stoofpot op smaak met zout en de sriracha en laat het geheel rustig garen. 

Schil de aardappel en rasp hem grof. Spoel de geraspte aardappel grondig onder water en dep hem droog met een handdoek. 

Bak de geraspte aardappel vervolgens in de hete olie. Laat ze vervolgens uitlekken op een vel keukenpapier en breng op smaak met zout.  

Zet een pan met een likje arachideolie op het vuur en bak er de spiegeleitjes in. Kruid ze met peper en zout. Laat de spiegeleitjes vervolgens uitlekken op een vel keukenpapier. 

Serveer de stoofpot in een bord en leg er het spiegeleitje bovenop. 

Werk het bord af met de crumble van aardappel en enkele plukjes waterkers. 

Stoofpotje van chorizo en paprika met crumble van aardappel en een spiegeleitje