Klassiekers met een twist

De inspiratie voor nieuwe gerechten is nog lang niet op bij Jeroen. Hij geeft geregeld zijn eigen, originele draai aan Belgische klassiekers zoals witloof in de oven, videe en balletjes in tomatensaus. Het hoeft trouwens niet altijd van eigen bodem te komen. Jeroen haalt zijn culinaire inspiratie uit alle hoeken van de wereld. Benieuwd wat dat geeft? Deze 11 heerlijke klassiekers met een twist zijn de moeite om te proberen!

Selderharten in de oven

Geef eens een originele draai aan een echte Vlaamse klassieker: witloof met kaas en ham. Dit is een supermakkelijke, snelle en overheerlijke ovenschotel met selderharten, twee soorten ham, een sublieme kaassaus en smeuïge puree. Wat wil je nog meer?

Zweedse smeus

Een smeus is een klassiek Vlaams gerecht waarvan de naam klinkt alsof het een schalkse uitvinding is van Jeroen zelf, maar dat is allesbehalve het geval. Een klassieke smeus bevat aardappelen, karnemelk, eitjes en grijze garnalen. Met gerookte makreel, zure room en dille maakt Jeroen er een Zweedse versie van.

Videe met vis

Het hoeven niet altijd malse kip en gehaktballetjes te zijn. In dit koninginnenhapje van de zee krijgen zalm, schelvis, mosselen en Noordzeegarnalen de hoofdrol.

Waterzooi op z’n Thais

Onze Gentse waterzooi is overheerlijk, maar deze Thaise waterzooi met kip, boksoi en kokosmelk hoeft zeker niet onder te doen. Jeroen combineert de waterzooi met pandanrijst, een geparfumeerde rijst die het gerecht een extra kruidige toets geeft.

Stoofvlees op z’n Indiaas

Jeroen geeft ons oerklassiek en onvervangbaar stoofvlees een licht exotisch tintje op basis van specerijen en smaken uit de Indiase keuken. Vertrouwde dagelijkse kost, en toch net ietsje anders.

Appelcake tatin

Het beste van twee werelden gecombineerd in één fantastische, omgekeerde taart! Deze appelcake tatin bestaat uit gebakken appelen geblust met calvados, karamel, cakebeslag én bladerdeeg ... Beter gaat het niet worden.

Gehaktbrood Provençale

Gehaktbrood is zo’n typisch voorbeeld van klassieke, dagelijkse kost. In dit geval gaat Jeroen de Provençaalse toer op door zongedroogde tomaten, sjalot en olijven bij het gehakt te doen.

Balletjes in ‘t groen

Gehaktballetjes in een knalgroene saus boordevol tuinkruiden. Dat is eens iets anders dan balletjes in 't rood.

Spaghetti bolognaise op z’n Thais

In deze Thaise versie van een klassieke spaghetti bolognaise geeft Jeroen de saus een oosterse toets door gember, citroengras, limoenblad en kokosmelk toe te voegen. Het rundergehakt en de tomaten blijven behouden. En de spaghetti? Die kan je vervangen door glasnoedels

Italiaanse moussaka

De klassieke, Griekse moussaka wordt bereid met aardappelen en ragù, maar deze Italiaanse variant bestaat uit laagjes aardappel, pesto, gegrilde groenten en mozzarella. De niet-vegetariërs kunnen ervoor kiezen om deze moussaka af te werken met prosciutto. 

Vanillerisotto

Zeg niet zomaar rijstpap tegen vanillerisotto. Dit is een originele manier om een klassieke rijstpap net dat ietsje meer te geven. Jeroen baseert zich voor dit romige dessert op de bereiding van een traditionele risotto. De bouillon wordt hier vervangen door zoete vanillemelk. Extra tip: gebruik echte vanillestokjes, want daar kan geen alternatief tegenop, en hou de pot met rijst tijdens het garen zorgvuldig in de gaten. 

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie